Апликација о цијенама разоткрила би бахате трговце :: Semberija INFO ::

 

Апликација о цијенама разоткрила би бахате трговце


Апликација о кретању цијена прехрамбених производа у малопродајним објектима у Српској, какве постоје у сусједним земљама, осим што би омогућила домаћем становништву да стекне увид ко од трговаца је коректан, сузбила би неоправдана поскупљења.
 
Наиме, у сусједној Хрватској у петак је пуштена у рад апликације под називом “Кретање цијена” захваљујући којој потрошачи могу упоређивати цијене за око 350 артикала у три трговачка ланца, а слична онлајн база података већ дуже вријеме постоји и у Словенији. Циљ ових пројеката је да утичу на евентуална повећања цијена и тренд кретања инфлације.

Заштитници права потрошача у Српској, али и сами грађани, сматрају да би оваква апликација што прије требало да заживи и код нас.
Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас” да би то створило здраву конкуренцију на тржишту, а могло би имати и веће ефекте на снижење цијена, јер се трговци не би олако одлучивали на поскупљења, као што је сада случај.
- Када би цијене биле видљиве на једном мјесту маркетима би било у интересу да буду коректни и да се понашају одговорније, јер би од тога зависило повјерење купаца. Сада је јако тешко успоредити цијене, јер да би обишли све маркете у мало већем граду треба читав дан, плус што док дођете до задњег заборавите колике су цијене биле у првом. Да имамо апликацију из куће бисмо имали преглед свих цијена и у куповину ишли циљано, тамо гдје је најјефтинији производ који нам треба - прича Марићева.
Она је истакла да удружења потрошача у Српској за сада нису иницирала формирање овакве апликације, наводећи да то треба покренути Влада Српске и ресорно министарство.
- То је мјера коју Влада треба предузети према грађанима, јер досадашњи потези нису дали позитивне резултате када су у питању цијене. Ако та прича и буде покренута, требаће доста да заживи, јер до формирања апликације дијеле нас бројни кораци - сматра Марићева.

Да би апликација била више него корисна наводи и предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић.
- То је нови тренд којем Српска треба да се прикључи и ми из удружења потрошача у потпуности подржавамо ту причу, јер би грађанима уштедјела и новац и вријеме. Ићи од маркета до маркета и упоређивати цијене неком ко ради и нема много слободног времена немогућа је мисија. Такође апликације би разоткрила бахато понашање трговаца које би грађани казнили тако што више не би куповали код њих - каже за “Глас” Василић и савјетује потрошачима да не буду везани и лојални само једном маркету, јер цијене истих производа варирају од продавнице до продавнице.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић сматра да би оваква база података олакшала касније анализе колико је одређени производ или услуга поскупио на реалним основама.
- Све што иде у правцу бољег сагледавања стања у којем се налази друштво у цјелини, укључујући и тржиште прехрамбене робе, је добродошло и може допринијети грађанима - рекао је Ћорић и додао да у Привредној комори може бити покренута прича о формирању ове апликације.

Да ли би и када Српска могла слиједити потезе комшија у Министарству трговине и туризма РС наводе да до сада није било говора нити иницијатива за покретање ове апликације.
- Апликација за гориво која је прошле године почела да ради и која је била наш пројекат показала се као врло корисна грађанима - кратко су рекли у Министарству трговине.

Инспекција

У удружењима за заштиту потрошача кажу да би постојање апликације о цијенама прехрамбене робе олакшало и рад инспектора јер би брже и једноставније могли контролисати промјене цјеновника у маркетима.
- Апликације би дала много веће ефекте јер би смањила изласке инспектора на терен, плус што инспекција један маркет може посјетити ујутро, а да он већ послијеподне подигне цијене. Досадашње контроле инспекције и кажњавање маркета нису дали бог зна какве резултате, што се тиче цијена. Они плате казну, али производи не појефтињују - истиче Јован Василић.


Глас Српске