Шмит наметнуо одлуку о Меморијалном центру у Сребреници :: Semberija INFO ::

 

Шмит наметнуо одлуку о Меморијалном центру у Сребреници


БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, наметнуо је измјену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари.

Новом одлуком Шмит, чије именовање није прошло у Савјету безбједности УН, промијенио је члан поменутог закона чиме је обезбиједио да се новац који је депонован за укоп настрадалих у Сребреници може користити и за, како је навео, “промовисање истине о геноциду”.

Овом одлуком Шмита, Меморијалном центру Сребреница осигурано је, како преносе поједини медији, шест милиона КМ за пројекте реконструкције и конверзије инфраструктуре, развој нових музејских садржаја и начуно истраживачких делатности, што је још раније тражио Управни одбор Меморијалног центра.

Шмит се у одлуци позива на овлаштења која су му дата чланом В Анекса 10 (Споразума о цивилној имплементацији Мировног уговора), Општег оквирног споразума за мир у БиХ, затим на Закључке Конференције за имплементацију мира одржане у Бону 9. и 10. децембра 1997. године.

- С обзиром такође да, након пажљивог просуђивања и узимајући у обзир велики број жртава које још увијек нису достојанствено сахрањене, Управни одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари процјењује да је мање од половине средстава расположивих из донација неопходно резервисати за потребе пројеката укопа и подизања нишана, а да су Меморијалном центру Сребреница-Поточари хитно потребна и додатна средства за друге намјене како би вршио свој мандат и испуњавао своје циљеве, укључујући, између осталог, изградњу и одржавање центра, активности сарадње са сличним центрима, фондацијама и удружењима широм света, као и активности у провођењу његове улоге у промовисању истине о геноциду - наводи Шмит у својој одлуци.


Глас Српске