Унапређење рада сигурних кућа :: Semberija INFO ::

 

Унапређење рада сигурних кућа


Како је најављено, данас ће бити одржана конференција за штампу под називом „Изазови, добре праксе и унапређење рада Сигурних кућа и специјализованих услуга подршке за жртве родно заснованог насиља у БиХ” коју Фондација „Лара“ организује у партнерству са Удружењем грађана „Виве жене“ Тузла у Етно - селу ,,Станишићи'' у Бијељини. 

Конференција је завршна активност у пројекту „Унапређење капацитета пружалаца сервиса подршке за жртве роднозаснованог насиља – Фаза III“ који је Фондација „Лара“ реализовала у партнерству са чланицама Сигурне мреже БиХ (Удружење грађана „Виве жене“ Тузла, Фондација локалне демократије Сарајево, „Жена БиХ“ Мостар, Удружење „Жене са Уне“ Бихаћ, Фондација „Удружене жене“ Бања Лука и Удружење грађана „Будућност“ Модрича) у периоду од 1. јула 2021. до 28. фебруара 2023. године. 

Пројектне активности су обухватиле четири кантона у Федерацији Босне и Херцеговине (Кантон Сарајево, Кантон Тузла, Унско-сански кантон и Херцеговачко-неретвански кантон) и три регије у Републици Српској (регије Добој, Бијељина и Бања Лука) са циљем јачања капацитета чланица Сигурне мреже у одговору на сексуално насиље, унапређења одговора мултисекторских тимова/координационих тијела у дефинисању одговора на насиље у заједници са фокусом на сексуално насиље и боље евиденције засноване на елементима рањивости жртве.

-На конференцији ћемо презентовати кључне резултате пројекта, документа и остале материјале који су настали током његове имплементације, а који могу бити одлична основа и ресурс за даљи рад у области унапређења помоћи и подршке за жртве насиља над женама, као што су Истраживање искустава у раду сигурних кућа у БиХ са жртвама сексуалног насиља, Публикација Смјернице и препоруке за рад са жртвама сексуалног насиља, софтверско рјешење за стандардизовано документовање и вођење евиденције о раду сигурних кућа и других специјализованих услуга подршке за жртве роднозаснованог насиља, видео материјали за информисање жртава, те закључци и препоруке са бројних обука са фокусом на значај успостављања мултисекторског одговора на сексуално насиље'', најављују из Фондације ,,Лара''.