За насиље на интернету у затвор и до десет година :: Semberija INFO ::

 

За насиље на интернету у затвор и до десет година


БАЊАЛУКА - Република Српска коначно креће у пооштравање казне за неовлашћено снимање и приказивање тог садржаја на интернету, а онима који се усуде да то ураде и тим чином угрозе нечији живот пријете казне и до десет година затвора.

Наиме, након што је објављен видео-спимак на којем је исмијаван Младен Дулић из Лакташа, а који је се након тога извршио самоубиство, Српска је најавила измјене Кривичног законика РС, односно кажњавање интернет насиља.
У преднацрту измјена Кривичног законика РС додат је нови члан који се односи на неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

- Ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера без пристанка лица које је тај спис саставило или на кога се односи, односно без пристанка оних који су на портрету, фотографији, видео-запису или филму или чији је глас снимљен на фонограму или без пристанка другог лица чији се пристанак по закону тражи, а то је имало или могло да има штетне посљедице по лични живот тог лица, биће кажњен новчаном или казном затвором до двије године - наведено је у преднацрту измјена закона у који је “Глас Српске” имао увид.

Ако је неовлашћено објављивање и приказивање учињено према члану породице или према неком другом лицу с намјером наношења штете угледа починиоца чека казна од затвора од шест мјесеци до три године.
- Ако је усљед тог неовлашћеног снимања и објављивања теже нарушено здравље лица чији је спис, портрет или снимак објављен, казна је од једне до пет година, а ако је то довело до смртне посљедице, онда је затвор од двије до десет година - стоји у преднацрту.

Такође у истом закону додат је још један нови члан, а који се односи на злоупотребу фотографије и видео-снимка експлицитног садржаја.
- Онај ко злоупотријеби повјерење и без пристанка другог лица учини доступним трећим особама фотографију или снимак полно експлицитног садржаја, а који је настао за личну употребу и тиме повриједи приватност биће кажњен затвором до двије године - стоји у закону.

Иста казна прописана је и за оне који израде нову или преиначе постојећу фотографију или снимак полно експлицитног садржаја другог лица и тај снимак употријебе као прави.
- Ако су ова кривична дјела учињена путем компјутерског система или мреже или на други начин којим је омогућено да фотографија или снимак постану доступни већем броју лица, починилац ће бити кажњен затвором од једне до три године - наведено је у новом члану.

Помоћник министра правде Слободан Зец рекао је да су на основу више иницијатива приступили измјенама Кривичног законика РС.
- Мислим да ће се већ на првој сједници Народне скупштине РС измјене закона наћи пред посланицима. Мало је чланова и не ради се о системским измјенама па нема потребе да имамо стручну и јавну расправу, довољна је скупштинска - рекао је “Гласу” Зец, који очекује да би већ од љета могли имати примјену Кривичног законика у измијењеном облику.

Крађа струје

У Кривичном законику РС предложене су и измјене члана који се односи на крађу струје, топлотне енергије или природног гаса.
- Онај ко супротно прописима прикључи електроенергетске објекте на мрежу те троши енергију или гас без прописаних мјерних уређаја или мимо њих или на неки други начин неовлашћено користи струју, топлотну енергију и гас биће кажњен затвором од шест мјесеци до три године те новчаном казном - стоји у измјенама закона. Ако вриједност по овом основу прелази 10.000 КМ починилац ће бити кажњен затвором од једне до пет година те новчаном казном, а ако прелази износ од 50.000 КМ казна је од двије до десет година.


Глас Српске