Удружења за заштиту потрошача ЦОПЗ РС: Информисан трговац – заштићен потрошач :: Semberija INFO ::

 

Удружења за заштиту потрошача ЦОПЗ РС: Информисан трговац – заштићен потрошач


У просторијама хотела „Дрина“ у Бијељини, данас је одржана Конференције под називом „Информисан трговац – заштићен потрошач“ у организацији Удружења за заштиту потрошача ЦОПЗ РС.

Циљ Конференције је презентовање законодавног оквира у области заштите потрошача, тачније начина остваривања права потрошача, едукација трговаца о правима потрошача и размјена искустава учесника Конференције, као и улога појединих институција на ову област.


 
Александар Милић, предсједник Центра за омладинско предузетништво и запошљавање у Републици Српској рекао је да данашња одржана конференција представља дио активности које Удружење за заштиту потрошача проводи у оквиру пројекта „Информисан трговац – заштићен потрошач“.

- На данашњој конференцији учеснике смо упознали о начину остваривања права потрошача. Најважнија ствар коју потрошач треба да зна јесу основни кораци у остваривању права потрошача, али прије свега најважније је да потрошач узме фискални рачун, јер без њега не може остварити никакво право. Након тога постоји пет корака,  први корак је упућивање приговора у писаној форми, други је рјешавање приговора путем удружења потрошача, а приликом тога ми смо задужени за потрошаче да им помогнемо при остваривању њихових права. Уколико се у томе не успије, сљедећи корак је рјешавање приговора путем надлежне тржишне инспекције, а уколико ни то не уроди плодом, након тога као четврти корак иде вансудско рјешавање потрошачких спорова, а као пети корак следи рјешавање потрошачких спорова у судском поступку“, казао је Милић и додао да се потошачи најчешће жале на комуналне услуге , услуге телефонских оператера, кабловске телевизије и електричне енергије.



Драган Милаковић, руководилац одсјека за заштиту потрошача при Министарству трговине и туризма Републике Српске рекао је да Министарство трговине и туризма да у оквиру својих редовних активности које проводи  од удружења добија велики број инпута да велики број трговаца не зна које су то његове обавезе у складу са Законом заштите потрошача у РС.

- У складу са тим Министарство трговине и туризма РС расписало је конкурс под називом „Информисан трговац – заштићен потрошач“ и подржало га финансијски с циљем да се што већи број трговаца, односно даваоца услуга у РС упозна са њиховим обавезама дефинисаним Законом о заштити потрошача. Сматрамо да ће на обострано задовољство бити задовољена потрошачка права и бити смањен број потрошачких приговора“, казао је Милковић и истакао  да ће Влада РС и у 2023. години кроз текући грант о заштити потрошача пружати финансијску подршку Удружењима за заштиту потрошача у РС, а тренутно је њих 10 уписано у евиденцију министарства.



Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина истакао је да се радо одазвао данашњој Конференцији, како у име институције коју представља, али као и потрошач.

- Веома је важно да знамо која права имамо и да заштитимо права која имамо, који су механизми заштите права и остваривања права. Овдје сам на првом мјесту као представник институције Скупштине града Бијељина. Иако ово није ужа област којом се бави Скупштина, али институција је ту  да пружи институционалну подршку у дијелу за који је надлежна. Ако људи буду сматрали да Скупштина града може да допринесе заштити и остваривању права потрошача, спремни смо помоћи“, нагласио је Ђурђевић.


Семберија инфо - С. Ристановић