САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: СУТРА САСТАНАК СА МИНИСТРОМ КЛОКИЋЕМ :: Semberija INFO ::

 

САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: СУТРА САСТАНАК СА МИНИСТРОМ КЛОКИЋЕМ


Сутра, 23. фебруара, у просторијама Савеза општина и градова Републике Српске у Бијељини, одржаће се састанак Златана Клокића, министра за европске интеграције и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске са представницима  Савеза општина и градова Републике Српске.

Разговараће се о сарадњи Министарства и Савеза на јачању капацитета општина и градова за учешће у пројектима европских фондова и прекограничне сарадње, те учешће Савеза у раду радних тијела за израду Стратегије одрживог развоја Републике Српске за период 2024-2030. године.

У позивном писму је наведено да су јединице локалне самуправе веома заинтересоване за аплицирање за пројекте европских фондова и прекограничне сарадње, међутим већина општина и градова још увијек нема изграђене интерне капацитете за апсорпицију средстава из ЕУ фондова.

Анализа коју је спровео Савез општина и градова Републике Српске показала је да је највећи проблем у општинама и градовима недостатак средстава за предфинансирање ЕУ пројеката, јер се већином очекује да општине и градови сами финансирају пројектне активности након чега им се средства рефундирају.

С тим у вези, Савез је покренуо активности на формирању „Револвинг фонда“ из којег би општине и градови могли да узму „позајмице“ за предфинансирање ЕУ пројеката.

Такође, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је усмјерено и на активности у вези унапређења сарадње са дијаспором.

Република Српска је препознала велики потенцијал и значај дијаспоре, те зато настоји да систематски уреди однос те унаприједи и ојача сарадњу и повезаност са грађанима из Републике Српске у расијању.