"ТО ЈЕ ЕПСКИ ПОДВИГ ГРАЂЕВИНАРСТВА" Да ли би се наши путници сложили: Амерички медији сврстали пругу Београд-Бар у САМ ВРХ европских железница :: Semberija INFO ::

 

"ТО ЈЕ ЕПСКИ ПОДВИГ ГРАЂЕВИНАРСТВА" Да ли би се наши путници сложили: Амерички медији сврстали пругу Београд-Бар у САМ ВРХ европских железница


Са дужином од 476 километара, чак 254 тунела и 234 моста, пруга Београд-Бар била је "чудо инжењеринга 20. века", сматра амерички ЦНН који је пругу од српске престонице до црногорске луке сврстао у потцењена европска блага. Тиме је ушла у друштво пробраних атракција међу којима су пруге у Норвешкој, Шкотској, Швајцарској, Аустрији, Ирској, Француској, Мађарској, Велсу и Италији.
 
- Свет се полако отвара за међународна путовања и време је да поглед скренете са уобичајених туристичких траса и посегнете за авантуром на шинама. Уместо да користите воз само као начин превоза, можда да од тога направите одмор - упућује ЦНН.

Водич који је објавила ова утицајна америчка мрежа односи се управо на 2023. годину, а пруга Београд-Бар у њему је названа и "епским подвигом грађевинарства".
 
И заиста, објективни или не, али не можемо спорити импозантне бројке са почетка које говоре у прилог завидним епитетима какве даје ЦНН.
 
- Ако тражите епске подвиге грађевинарства, идите на Балкан на једно од најспектакуларнијих европских путовања железницом. Два воза дневно повезују српску престоницу Београд са јадранском луком Бар у суседној Црној Гори. Рута дуга 296 миља (476km) и 11 сати је чудо инжењеринга 20. века са 254 тунела и 435 мостова, укључујући оно што је до 2001. био највиши железнички мост на свету. Иницирана од стране диктатора маршала Тита раних 1950-их, изградња пруге била је толико тешка да возови нису могли да пређу пун пут до 1976. године - дословце гласи део чланка који се може прочитати на сајту америчког медија.
 
Да ли због толико импресија, али податак о броју мостова је готово дуплиран, па је наведено да их има 435, а заправо их је 234. Како и ова бројка није ништа мање импозантна, та ненамерна грешка ипак није покварила свеопшти утисак о веродостојности навода у чланку. 
 
Омиљена пруга стручњака за путовање возом

Како се даље наводи, иако туристи који посећују Европу углавном занемарују Србију и Црну Гору, воз Београд-Бар постаје све популарнији међу онима који користе "Интерраил" или "Еураил" пропуснице.
 
- Чак и без пропуснице, 11-часовно путовање кошта само 21 евро у једном правцу, па је ово путовање прогласио својим фаворитом и стручњак за путовања железницом Марк Смит, познатији као "Човек на седишту 61". Он путовање пругом Београд-Бар оцењује "међу најбољих 21 евра које ћете икада потрошити" - преноси ЦНН.
 
Најбољи крајолик је у Црној Гори, између Бијелог Поља и Бара, где ћете наћи вијадукт Мала Ријека висок 660 стопа (200 метара). Ухватите седиште са десне стране воза за најбољи поглед.
 
Нажалост , док је дневни воз "Тара" саобраћао свакодневно пре пандемије, његови датуми за 2023. годину су од 17. јуна до 17. септембра. Ипак , из ноћног воза "Ловћен" и даље можете уживати у најлепшим погледима ако путујете током лета - закључује се у делу чланка посвећеном прузи Београд-Бар.
 
Још занимљивих података везују се за ову трасу. Наиме , 254 тунела укупне дужине 114,4 километра која се налазе на прузи Београд-Бар чине чак 24 одсто читаве пруге. Такође , раније поменути мост преко Мале Ријеке један је од највиших у Европи. Дугачак је 498 метара, висок 200 метара, а у његове стубове је уграђено 23.000 кубних метара бетона, док челична конструкција тежи 25.000 тона.
 
На територији Србије се налази 301 километар, а на територији Црне Горе 175 километара. Ваља напоменути и да 9 километара пруге пролази кроз БиХ. На територији Републике Српске данас постоји станица Штрпци, али ту воз не стаје већ служи само као станица за посебне ситуације. Највиша тачка пруге је у Колашину, на 1.032 метара. Највећи успон је на деоници Подгорица-Бијело Поље од 25 промила.
 
Наведени подаци у потпуности осликавају инфраструктурне подухвате на прузи, али није згорег додати и тај да је у њену изградњу утрошено 1,2 милиона радних сати.

(Blic.rs)