Стејт Департмент вс Русија, преко Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Стејт Департмент вс Русија, преко Босне и Херцеговине


Нови - стари сукоби на релацији Стејт Департмент - Кремљ, овај пут у фокусу Босна и Херцеговина. Након што су из Вашингтона стигле осуђујуће поруке на рачун изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика, у његову одбрану стала је портпаролка министарства спољних послова Русије. И поново различита виђења на ситуацију у БиХ. Какве ставове и даље потезе међународне заједнице можемо очекивати?

Предсједник Републике Српске поткопава Уставни суд Босне и Херцеговине, категорични су у Стејт Департменту. У реакцији на његову изјаву да нико неће отети имовину Републике Српске, ни по цијену отцјепљења, наводе да такве пријетње Дејтонском споразуму штете непретку Босне и Херцеговине. 

"Сједињене Америчке Државе су поносне што стоје уз народ Босне и Херцеговине док граде будућност у еуроатлантској заједници народа и јачају државне институције потребне да их тамо одведу. Сепаратистичка реторика и пријетње Дејтонском мировном споразуму су неодговорне, опасне и штетне за напредак БиХ ка даљим еуроатлантским интеграцијама", наводи се у саопштењу Стејт Департмента. 

Експресна реакција из Руске Федерације. Након најава шефа прес службе Стејт департмента да ће позвати на одговорност оне који нарушавају суверенитет и териториални интегритет БиХ, услиједило је подсјећање на одлуку Савјета безбједности из 2008. године.

"Невјероватно. Неде, покушајте да замијените БиХ са Србија, Република Српска са Косово, Дејтонски споразум са Резолуција 1244 и добићете дијагнозу подвојене личности", истиче Марија Захарова. 

Предсједник Републике Српске одбацује оцјену Стејт Департмента да он настоји да поткопа Уставни суд Босне и Херцеговине. Позива их да тачно наведу члан Устава БиХ у којем имовина припада Босни и Херцеговини. 

"Имовина је овдје црвена линија с којом ми апсолутно рачунамо - нећете нам узети имовину. Уколико желите да направите антидејтонску БиХ, као што је правите све до сада, ви из Стејт департмента и други, ми у тој БиХ нећемо бити, па ме прогласите сецесионистом, или како год хоћете", јасно каже Милорад Додик.

Између осталог, Додик је поручио и да Сједињене Државе не требају да се мијешају у унутрашње ствари Босне и Херцеговине. Поједини аналитичари су сматрају да је управо оваква реакција међународне заједнице и очекивана и то због разједињених ставова прије свега у БиХ. Коначну цијену и посљедице, кажу, платиће грађани. 

"Проевропски опредјељени, хрватска и бошњачка политика су у великој мјери закочени прије свега Додиковом политиком. Тешко је процијенити који је будући корак САД према Додику, али јасно је да су санкције које Додик трпи заправо промашене и да оне не наносе Додику неку битну политичку штету", наводи Енвер Казаз.

Политички аналитичар Жарко Папић сматра да свјетске силе најприје гледају сопствене интересе. Наводи и како улога Запада као великог играча мора бити конкретнија. 

Политичка стабилност се, бар за сада, још не назире, а сага око Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске се по свему судећи наставља. Док високи представник очекује да се питање имовине ријеши у Парламентарној скупштини БиХ, власт у Републици Српској најављује да неће одустати од својих намјера и након што је Уставни суд БиХ спорни закон привремено ставио ван снаге. 


​БХРТ