Коцка све више привлачи грађане Српске :: Semberija INFO ::

 

Коцка све више привлачи грађане Српске


- Републичка управа за игре на срећу је у прва два мјесеца ове године забиљежила рекордно прикупљање прихода од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке који су за 33 одсто већи у односу на исти период прошле године.

Како је објављено из ове институције, укупан приход остварен од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу у 2022. години износио је 94.165.049 КМ и био је за 25.914.643 КМ или за 38 одсто већи у односу на 2021. годину, односно за чак 93 одсто већи у односу на 2020.

"У 2022. години Комисија за спровођење поступка за уништавање одузетих предмета Републичке управе за игре на срећу уништила је 359 предмета коришћених за нелегално приређивање игара на срећу у Републици Српској, што је највећи број уништених предмета у једној години по основу правоснажних рјешења", пише у саопштењу.

Додају да су предмети били привремено одузети приликом инспекцијских надзора, због почињених прекршаја из Закона о играма на срећу, а у случајевима за које је прописано изрицање заштитне мјере одузимање предмета.

"Након окончавања прекршајних поступака, односно на основу правоснажних прекршајних налога или на основу рјешења надлежних судова на основу којих је наређено трајно одузимање и уништавање наведених предмета, Републичка управа за игре на срећу је приступила њиховом уништавању", истиче се у саопштењу.

Социолог Иван Шијаковић каже за "Независне новине" да се све више грађана окреће коцкању те да је могуће да и они који годинама користе игре на срећу повећавају своје улоге.

"Један од највећих разлога повећања прихода од игара на срећу јесте то што су присутни ти простори за коцку, како би се рекло на сваком ћошку, слот клубови, кладионице, интернет коцкање је све више присутно, као и остало. Ове компаније су стално присутне и рекламирају се, спонзори су бројних спортских клубова, али и других активности", објашњава Шијаковић.

Наглашава да су код нас, као и у цијелом свијету, људи лаковјерни те се надају да ће лако да зараде новац.

"Људи теже да зараде неки новац са што мање рада и труда, а нико не нуди такав новац као кладионице, односно игре на срећу. Ово иде и држави у прилог јер она убире велике порезе на то, тако да вероватно онда неће ни да прави неку врсту селекције. Развила се та култура клађења или коцке и због тога се то из године у годину повећава. Раније сте имали само лото, а сад имате многе могућности да се коцкате", закључио је Шијаковић.
 
(Независне)