Никад већи увоз половне гардеробе у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Никад већи увоз половне гардеробе у БиХ


Foto: Pixabay
Увоз половне одјеће у Босну и Херцеговину из године у годину вртоглаво расте, а из сецонд ханд продавница кажу да је муштерија све више те да је често проблем набавити довољно одјеће колико се продаје.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ указују на пораст увоза, а власници радњи који се баве продајом то потврђују те истичу да су данас чешће муштерије оне које имају новца, него они који купује из крајње нужде.

Према подацима УИО, прошле године увезене су 4.853 тоне кориштене одјеће у вриједности од тачно 10,7 милиона КМ.

Исти подаци показују да је у посљедњих више од десет година увоз кориштене одјеће из године у годину већи за око један до два милиона КМ, а када поредимо 2021. годину и прошлу, видимо да је увоз скочио за чак три милиона КМ.

Тако је од 2010. па до 2013. године ова роба увожена у просјеку око четири милиона КМ вриједности, да би се након 2015. године њен увоз повећао на око шест милиона КМ.

Од 2015. до 2020. године увоз се креће око 6,5 милиона КМ, што је у просјеку око три тоне тежине ових текстилних производа.

Након тога, 2021. година биљежи скок на 7,9 милиона КМ, што је 4.182 тоне годишње.

Већи увоз у овом случају указује на већу потражњу за овом гардеробом, а ово потврђују продавнице које кажу да је муштерија све више.

Тако су за "Независне новине" потврдили из једног сецонд ханд схопа који има пословнице у Федерацији БиХ. Како су нам казали, након пандемије промет им је повећан за пет одсто.

Занимљиво је, како кажу, да се одјећа све мање купује из нужде, а све чешће из, могло би се рећи, разоноде, јер су им најчешће муштерије људи са новцем који, према њиховим ријечима, познају брендове и квалитет одјеће.

"Нама су најчешће муштерије оне које познају квалитет одјеће и већ имају своје преференције при куповини", казали су из ове продавнице.

Како су даље истакли, осјетно је повећан промет у данима викенда када људи долазе из иностранства и овдје купују одјећу у већим количинама.

"Људи се разумију у гардеробу, знају колико шта вриједи и знају шта им се свиђа и онда то намјенски траже", казали су они. Како су објаснили, свакако да цијена ипак утиче, јер овдје се за исти новац може купити више ствари, а у супротном би се могао купити само један комад гардеробе.

На питање шта највише продају, истакли су да је ту женска гардероба, а ту се мисли на све, па чак и доњи веш. Поред тога, велика је потражња за спортском опремом, најчешће ски-опремом. Поред тога, постељине "не могу набавити довољно" јер се квалитетна постељина може више пута прати да не изгуби значајно на квалитету. А, како кажу, изненађујуће често грађани купују пешкире.

Како су додали, оно што је заједничко свим радњама јесте све тежа набавка одређене робе, што сматрају посљедицом ситуације на Западу, гдје продаја половне одјеће одавно цвијета.

Слично су потврдили и из једне радње у Бањалуци, гдје су истакли да су им муштерије људи свих старосних група.

"Тешко је процијенити колико људи дође. То зависи од много фактора, али свакако их је више", казали су из једне бањалучке радње.

Из једне радње у Сарајеву потврдили су исто, те су истакли да их често посјећују млади људи.

Ипак, према свему судећи, купују заиста сви, и млади и старији, а како су казали из ових продавница, много људи прође у једном дану, а неријетке су и сталне муштерије.
 
(Независне)