Тројцу пет година затвора јер су тражили новац за запошљавање у "Електропреносу БиХ" :: Semberija INFO ::

 

Тројцу пет година затвора јер су тражили новац за запошљавање у "Електропреносу БиХ"


Бањалучки Окружни суд осудио је Винка Ђурагића, Желимира Роквића и Далибора Симића на по годину и осам мјесеци, јер су од мушкарца тражили 15.000 марака за посао у "Електропреносу БиХ".

Иначе, Ђурагић је у то вријеме, 2021. године, био извршни директор у "Електропреносу БиХ", Симић је радио као монтер, а Роквић је био запослен у Градској управи Бањалука и сви оптужени у овом случају су признали кривицу.

Они су подсјетимо, раније са Републичким тужилаштвом закључивали споразуме о признању кривице, али их је судија одбијао због неадекватних казни.

Овај пут судија Благоја Драгосављевић је истакао да су казне адекватне и да ће се њима остварити сврха кажњавања.Како је навео, приликом одмјеравања казни суд је као олакшавајуће околности имао у виду признања, кајање и неосуђиваност оптужених. Отежавајућа је тежина кривичног дјела и побуде из којег су га починили.

Суд сматра да у овом случају нема мјеста за блаже казне које тражила одбрана јер се њима не би постигла сврха.

"Постоји перцепција да су оваква  кривична дјела раширена појава и блаже казне не би могле  да утичу на оптужене и друге да их не чине. Суд сматра да ће изречене казне постићи сврху кажњавања и да се њима изрази јасна друштвена осуда", казао је Драгосављевић.

Према оптужници Ђурагић, Симић и Роквић су кривично дјело трговина утицајем починили након што је "Електропренос БиХ" 12. октобра 2021. године објавио конкурс за заснивање радног односа за више радника.

Наводи се да се Ђурагић након тога, као службено лице, састао са Роквићем преко којег је за себе захтјевао награду да би кориштење свог службеног положаја посредовао у запошљавању кандидата.Како се наводи, Роквићу је предао списак са именима и презименима и бројевима телефона свих пријављених кандидата и подацима о радним мјестима на која су конкурисали, захтијевајући за себе 10.000 КМ за кандидате са високом стручном спремом и 8.000 КМ за кандидате са средњом стручном спремом.

Роквићев задатак је био да контактира кандидате и пронађе оне који су вољни да плате како би их Ђурагић својим утицајем "погурао" да прођу на конкурсу.

Роквић је списак предао Симићу, такође како би остварио контакт с кандидатима и од њих захтјевао новац за посредовање у запошљавању.

Роквић и Симић су подигли цифру на 13.000 КМ и 15.000 КМ.

Набавили су мобилне телефоне и позвали Сашу Р. са списка.

Симић је позвао кандидата и захтјевао 15.000 КМ, како би посредовао да одговорни у "Електропреносу БиХ" донесу повољну одлуку.

Када је пристао, позвао га је Роквић и нагласио му да све треба бити дискретно.

(Независне)