Шест мотоциклиста страдало прошле године у Српској :: Semberija INFO ::

 

Шест мотоциклиста страдало прошле године у Српској


Током прошле године у саобраћајним несрећама страдало је шест мотоциклиста у Српској, а иста ситуација је била и годину раније, но лани се ипак повећао број оних који су задобили тешке и лакше повреде.

Тако је, према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС), у 2022. години 55 мотоциклиста задобило тешке повреде, а 84 лакше тјелесне повреде.
"У 2021. години смртно је страдало шест возача мотоцикла, 47 је задобило тешке повреде и 66 је задобило лаке тјелесне повреде", рекли су за "Независне новине" из МУП-а РС.

Лани су ипак због некориштења кациге, према њиховим ријечима, казнили дупло више мотоциклиста у односу на годину раније.
"Полицијски службеници МУП-а су због почињених наведених прекршаја у 2022. години укупно издали 1.296 прекршајних налога, док су у 2021. издали 670 прекршајних налога", додају из ресорног министарства.
Према ријечима Николе Ћопића, инжењера за безбједност саобраћаја и члана Координационе групе за безбједност саобраћаја РС, пропусти који доводе до незгода у којима учествују мотоциклисти, као рањиви учесници у саобраћају, су углавном у вези с прекораченом дозвољеном брзином кретања или брзином неприлагођеном условима на путу.

"С обзиром на то да су мотоциклисти рањиви учесници у саобраћају, незгоде типа возило - мотоцикл најчешће резултују неким видом тјелесних повреда, поготово ако мотоциклисти не користе адекватну заштитну опрему, а најчешће је то заштитна кацига", рекао је Ћопић за "Независне новине".

Оно на чему треба више радити, како истиче Ћопић, а с обзиром на то да је све већи број незгода у којима мотоциклисти бивају повријеђени, јесте побољшање њихове обуке.
"Такође, по мом мишљењу, возачи путничких возила не обраћају довољно пажњу на ове учеснике у саобраћају. Рјешењу овог проблема требало би приступити мултидисциплинарно кроз обуку безбједне и дефанзивне вожње, коју тренутно не вршимо", казао је Ћопић.

Иначе, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач мопеда, лаког мотоцикла, мотоцикла, трицикла, лаког четвороцикла или четвороцикла, као и лица која се превозе тим возилима морају носити на глави закопчану заштитну кацигу за вријеме вожње.
"За наведене прекршаје прописана је новчана казна од 50 КМ", додају из МУП-а РС.

Подсјећамо да су "Независне" прошле године писале да су у саобраћајним незгодама у којима су учествовали мотоциклисти, страдале или повријеђене младе особе, па је тако био случај у Прњавору гдје је страдао осамнаестогодишњак, док је у Ливну страдао млади полицајац (24).


Независне новине