Усвојен буџет институција БиХ за 2023, веће плате за неке службенике и званичнике :: Semberija INFO ::

 

Усвојен буџет институција БиХ за 2023, веће плате за неке службенике и званичнике


САРАЈЕВО - Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас буџет институција БиХ за 2023. годину у износу од 1,3 милијарде КМ којим основица за обрачун плата државним службеницима и изабраним званичницима износи 600 КМ.


За буџет је гласало осам делегата.

Предлагач буџета БиХ је државно Предсједништво, а најважнијим финансијским документом предвиђено је и повећање плата државним службеницима први пут након скоро десет година.

Основица за обрачун плата сада износи 600 КМ, а повећање се односи на примања војних лица, полицајаца и државних службеника, али и изабраних званичника.

Буџет је у оба дома Парламента БиХ усвојен по хитном поступку што значи да на тај документ није било могуће амандмански дјеловати.

Буџет БиХ ове године је већи за 241 милион КМ у односу на претходну годину, а за плате запослених бит ће издвојено 791 милиона КМ, односно 25 посто више него током 2022. године.

Министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија образложио је Закон о буџету институција БиХ истичући да основица обрачуна плата за све по закону мора бити јединствена јер њу утврђује Савјет министара.

-Овај буџет ће омогућити несметано функционисање институција БиХ. То је најважнија ствар сваког буџета који управо то треба да омогући. Друга ствар, овај буџет значајно побољшава материјални положај запослених у БиХ. Прошле године смо направили измјене законских рјешења који је омогућио раст коефицијената од скоро 25 одсто. Са овом корекцијом, то ће донијети још додатних 16 посто. Зато мислим да је врло важно да усвојимо буџет - казао је Тегелтија.

Предсједавајући Дома народа БиХ Никола Шпирић (СНСД) замолио је да се буџет усвоји по хитној процедури јер све стране имају примједбе на буџет, али да га је важније усвојити како институције не би биле на привременом финансирању.

Први замјеник предсједавајућег Кемал Адемовић (НиП) казао је да се усвајањем буџета коначно требају повећати плате државним службеницима.

Делегат Марина Пендеш (ХДЗ) казала је да је усвајање буџета важно због наставка европских интеграција БиХ.


Агенције / Глас Српске