Обиљежавање Дана полиције Српске: У Бањалуци тактичко-показни збор и вјежба :: Semberija INFO ::

 

Обиљежавање Дана полиције Српске: У Бањалуци тактичко-показни збор и вјежба


БАЊАЛУКА- Поводом Дана полиције - 4. априла, Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује већи број активности за грађане.

На Тргу Крајине у Бањалуци одржана је показна вјежба у којој су учествали припадници јединица жандармерије, Полицијске управе Бањалука, Хеликоптерске јединице, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

На бањалучком Тргу Крајине одржан је тактичко-показни збор, гдје се могла погледати опрема којом располаже МУП и коју користи полиција опште надлежности, криминалистичка и саобраћајна полиција и специјалне јединице полиције.

У 18 часова предвиђен је музички дефиле полицијских оркестара МУП-а Српске и МУП-а Србије.

Каран: Полиција спремна да се суочи са свим изазовима

Вјежба која је одржана на бањалучком Тргу Крајине показала је свим грађанима Републике Српске да данас имају модерну, јаку и снажну полицију способну да се суочи са свим безбједносним и другим изазовима, рекао је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.
Каран је рекао да је вјежба одржана у оквиру прославе и предстојећег обиљежавања Дана полиције – 4. априла, те да је била успјешна јер је показала да Министарство унутрашњих послова /МУП/ има адекватне одговоре уколико евентуално буду угрожени безбједност, животи и имовина грађана, па и полицајаца.

Он је рекао да се на том плану стално улаже у материјално-техничка средства полиције, опрему и наоружање, али и у обученост, што је важно и због нових безбједносних изазова попут тероризма, екстремизма, нарушавања јавног реда и мира у већем обиму и слично.

Каран је истакао да се активно ради на кадровској попуњености и квалитету припадника о чему свједочи и најављено оснивање средње школе МУП-а, што је важно с обзиром на то да бројни полицајци у наредне три године одлазе у заслужену пензију.

Он је додао да ће се радити и на попуни кадровске структуре у Хеликоптерској јединици.

"Сматрам да ћемо на дугорочном плану одржати те посебне кадрове", рекао је Каран новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да нису тачне медијске спекулације о недавним смјенама у појединим МУП-овим организационим јединицама и полицијским управама, већ да је ријеч о редовним промјенама и процесима.

"Ово је огромно министарство у којем се самим тим дешава велика флуктуација кадрова, што је природни ток", рекао је Каран и додао да се на том плану у МУП-у даје могућност и новим, младим кадровима да унаприједе полицију.

Он је констатовао да је и даље један од циљева МУП-а задобијање додатног повјерења грађана чију безбједност, животе и имовину "плаве униформе" свакодневно штите.

Помоћник команданта Жандармерије МУП-а Славиша Трифковић рекао је да су у вјежби учествовали припадници те јединице, Полицијске управе Бањалука, Хеликоптерске јединице Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерског сервиса Републике Српске и други.

"Све је изведено ради подизања спремности и обучености свих припадника МУП-а да одговоре на све безбедносне ризике и појаве", рекао је Трифковић.


Глас Српске