Стимулацијом Владе РС до повећања плата радника :: Semberija INFO ::

 

Стимулацијом Владе РС до повећања плата радника


Уз стимулацију коју држава мора обезбиједити у наредном периоду морају се тражити рјешења за повећање плата у реалном сектору. Поручио је ово Милорад Додик, предсједник Републике Српске, рекавши да је битно да се задрже радници, да се покаже да се овдје може радити и зарадити.

Саша Тривић, предсједник Удружења уније послодаваца РС, поздравио је Додикову одлуку те рекао да је добро да се размишља у том правцу.
"То је могуће на два начина, први је кроз Закон о подстицајима за раст плата који већ функционише. Друга варијанта је, пошто смо прешли на систем бруто плата, односно да су порези и доприноси у власништву радника, да се кроз евентуалне корекције пореских стопа обезбиједио да дио новца остане раднику. Ове ствари нису нове ни непознате, само је питање да ли држава има приходе за тако нешто", истакао је Тривић за "Независне новине".

На питање да ли је било разговора на ту тему, Тривић одговара да су јуче имали састанак са представницима Министарства финансија РС.
"Закључено је да се кроз борбу против сиве економије могу обезбиједити та недостајућа средства, односно да би се дио средстава који се прикупи у борби против сиве економије преусмјерио у повећања плата радника. Тренутно се раде процјене и план активности, те се још не зна до коликог повећања плата за раднике у реалном сектору би могло доћи", нагласио је Тривић.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе РС, истакао је да се плате морају повећавати како би се на један начин надомјестио недостатак радне снаге, али и задржали квалитетни радници.
"Очекује се да помоћ Владе РС буде као у ранијем периоду, да се одрекне дијела доприноса који би се преточио директно у плате радника. Све што се смањи кроз доприносе привредници би врло радо преусмјерили радницима и на тај начин дошли до заједничког циља, односно повећања плата. Та средства која би била издвојена свакако би кроз повећану потрошњу и повећање ПДВ-а била враћена у буџет и он не би пуно трпио због тога. Ово, ако се уради, биће на задовољство свих, и радника, и привреде, али и Владе РС", казао је Ћорић за "Независне новине".

Како је објавио Завод за статистику Републике Српске у понедјељак, крајем прошле године је у РС било запослено 286.679 радника.
"Од овог броја су 153.311 мушкарци, а 133.368 жене", пише у подацима Завода за статистику РС.
Даље наводи да је у децембру прошле године просјечна плата у Републици Српској била 1.217 КМ.
"Годишњи просјек плате за прошлу годину износио је 1.144 КМ. У 2021. години износио је 1.004 КМ, 2020. године 956, а 2019. године 906 КМ", објавили су из Завода за статистику РС.
Према овим подацима, прошле године је највећа просјечна нето плата забиљежена у Станарима, 1.455 КМ, па Угљевику 1.415 КМ, па слиједи Бањалука са 1.305 КМ, те Гацко 1.304 КМ.
Најниже просјечне нето плате прошле године у Републици Српској су, према овим подацима, биле у Купресу 787 КМ, Доњем Жабару 801, Језеру 817 КМ те Рогатици 897 КМ.


Независне новине