Развојна агенција РС: Обука за припрему развојних пројеката :: Semberija INFO ::

 

Развојна агенција РС: Обука за припрему развојних пројеката


Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Развојном агенцијом града Бијељина, организовала је обуку под називом: „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“. 

Обука је намијењена представницима локалних заједница, локалних развојних агенција и других институција које се баве развојем са подручја Бијељине и Угљевика.Уз подршку стручног ментора, полазници на конкретним примјерима уче како да, самостално или у тиму, припреме пројектни приједлог према приступу логичке матрице која представља најраспрострањенију методу коју примјењују међународни и домаћи донатори.



Виши стручни сарадник за локални економски развој у Развојној агенцији Српске Марко Какућа, рекао је да учесници раде на развоју конкретних пројектних приједлога, које у наредном периоду могу кандидовати према домаћим или међународним изворима финансирања.



- На семинуру учествује осамнаест учесника, која су претходна четири дана радила на развоју пројектних идеја из области инфраструктуре, изградње вртића и развоја туристичких садржаја на подручју регије. Поносни смо на  подизање капацитета локалних самоуправа кроз ове обуке. Радимо континуирано мјерење наших резултата и можемо поносно рећи да је полазницима, односно институцијама  који су претходних година учествовали на обукама и кандидовали пројекте, одобрено 38 пројектних приједлога, укупне вриједности од четрнаест милиона конвертибилних марака”, нагласио је Какућа.



- Развојна агенција града Бијељина у сарадњи са Развојном агенцијом Републике Српске, већ дуги низ година организује овакав вид обуке и оснаживања наших локалних интитуција. Ми се надамо да ћемо кроз овакве обуке, оснажити капацитете свих наших институција и да ћемо заједно у неком наредном периоду конкурисати код донатора и међународних фондова како бисмо привукли одређена средства у наше локалне заједнице”, рекао је Славиша Јовановић из Развојне агенције града Бијељина.

Развојна агенција Републике Српске до сада је реализовала 32 циклуса обуке, коју је успјешно завршио 581 полазник из 55 локалних заједница у Српској. 


​Семберија инфо - С. Николић