Русија извршила пробно лансирање "напредне" интерконтиненталне балистичке ракете :: Semberija INFO ::

 

Русија извршила пробно лансирање "напредне" интерконтиненталне балистичке ракете


Русија је извршила пробно лансирање "напредне" интерконтиненталне балистичке ракете неколико недјеља послије суспензије учешћа у уговору о нуклеарном разоружању са Сједињеним Америчким Државама.

Једна борбена јединица успјешно је лансирала интеконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) са полигона Капутсин Јар у Астраханској области, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Пробно лансирање извршено је јуче.

Прецизирано је да је тренажна бојева глава навођене ракете прецизно погодила циљ на полигону Сари-Шаган у Казахстану и да су планирани задаци у потпуности испуњени.

Министарство је прецизирало да је циљ пробе било тестирање напредне борбене опреме.

"Ово лансирање је омогућило да се потврди исправност техничких рјешења кориштених у развоју нових стратешких ракетних система", наведено је у саопштењу, преноси агенција ТАСС.

Од почетка рата у Украјини у фебруару 2022. године, руски предсједник Владимир Путин је више пута наговијестио да употреба нуклеарног оружја није искључена ако Москва на то буде присиљена.

Посљедњи примјер је онај од 25. марта ове године, када је најавио да ће Москва распоредити "тактичко" нуклеарно оружје у Бјелорусији, свом савезнику у рату с Украјином, што је изазвало забринутост Кијева и Запада, наводи АФП.

У фебруару су два дома руског парламента изгласала суспензију уговора о нуклеарном разоружању Нови Старт, потписаног са Сједињеним Америчким Државама 2010. године.

То је био посљедњи билатерални споразум о нуклеарном разоружању који је још везивао Русе и Американце и према коме су се двије стране договориле да ограниче своје нуклеарне залихе и да се подвргну узајамним инспекцијама.

Ту, као и одлуку о распоређивању нуклеарног оружја у Бјелорусији, оштро је осудио НАТО.

Путин је у фебруару обећао да ће ове године бити пуштена у употребу најновија интеконтинентална балистичка ракета Сармат, описана као оружје које може да осујети све противваздухопловне системе и која ће, како је рекао, натјерати оне који покушају да прете Русији да два пута размисле.


БЕТА / БХРТ