Сит гладном не вјерује :: Semberija INFO ::

 

Сит гладном не вјерује


Foto - Pixabay
Богати нерадници и поштени радници, свакодневна слика у Босни и Херцеговини. Политичари с минималним радом, уз превисоке плате живе пуним плућима, док је већина радника осуђена на преживљавање. То вриједи и за раднике у медијској заједници. Иако је потражња за новинарима на тржишту све већа, већина преживаљава уз минималне или просјечне плате.

Цензура, пристисци, рокови, непостојање радног времена све су то појаве с којима се сусрећу новинари и медијски радници. Новинарски посао је одговоран, али и не толико плаћен. Изузетака има, али просјечна плата новинара је 1000 до 1200 марака. Недовољно, али поражавајуће је да медијски радници - камермани, монтажери и други имају и знатно мања примања. Редовно извјештавамо о туђим проблемима и правима, каже Слађан који је свјестан да су новинари потплаћени и да се права новинара редовно крше.

СЛАЂАН ТОМИЋ, новинар


"За осам година рада можда имам годину дана стажа, двије године сам радио прековремено никада нисам добио нити једну марку плаћену за тај прековремени рад, награђен сам тако што сам добио отказ због једне приче  о малверзацијама једног бх. глумца."

А ово је реланост и награда политичарима. Када им се додају све оне погодности на које имају право политичари, са посљедњим повећањем, мјесечно инаксирају и до 8000 марака.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, министар финансија БиХ


"Можда је из наше перспективе наших плата 150 марака мало, али вјерујте сваком запосленом у институијама бих то је огромно повећање."

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, изасланик у Дому народа ПСБиХ

"Заступник делегат са коефицијентом 8,40 са основицом 6 имаће 5040 марака. Тешке су ово ствари, треба и Бога да се бојимо и да се људи стидимо."

А нити се боје нити се стиде. Свој долазак на сједнице Заступничког или Дома народа или пак сједнице комисија које нису тако честе - дебело наплаћују. С друге стране, рецимо, они који учествују у реализацији преноса сједнице или извјештавају са сједнице државног парламента у већини имају минималне плате.

АМИР СУЖАЊ, новинар и уредник БХ радија 1

"Чињеница је да се све оно што се дешава у врху друштва спушта и на ниже нивое, па тако ми у медијима имамо огроман број људи који раде за изузетно ниске плате. Очигледно је на дјелу једна врста похлепе која поприма патолошке обрисе и шта ће тим људима који не могу ни чим измјерити своју вриједност толике плате."

Само у марту потрошачка корпа достигла је износ од готово 3000 марака. Ту се убраја прехрана, комуналне услуге, хигијена , образовање, одјећа. Тако су сви са минималним и просјечним платама постали су мађионичари или презадужени.

МЕВЛУДИН БЕКТИЋ, Савез самосталних синдиката БиХ

"Уништавамо даље здрваље радника кроз повећану бригу за егзистенцију и евентуално уопште останак на овим просторима, спин се прави, радници улазе у летаргију, траже најлакше рјешење, а то је одлазак из БиХ."

Иако је погубно за државу, за многе је управо одлазак рјешење, јер значи пристојан живот. Јер, како рече наш саговорник с почетка приче; илузорно је вјеровати да наши политичари живе само од плата. И зато - сит гладном не вјерује. 


​БХРТ