Сачекати повољније временске услове за сјетву кукуруза :: Semberija INFO ::

 

Сачекати повољније временске услове за сјетву кукуруза


Пољопривредници, не журите и не убацују сјеме у земљиште прије оптималних услова.

Временске прилике отежавају припрему за прољетну сјетву и пољопривредници не треба да журе већ да сачекају повољне услове, савјетује Душко Комненовић, стручни сарадник за ратарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Појаснио је како земљишни услови не дозвољавају да почне прољетна сјетва најзаступљеније културе - кукуруза иако су оптимални рокови средином овог мјесеца.

"Парцеле су углавном натопљене што онемогућава квалитетну припрему земљишта. Земљиште је хладно, температура у сјетвеном слоју је око 10 степени што није довољно за квалитетно клијање и ницање", објаснио је Комненовић за агенцију Срна.

Пољопривредним произвођачима савјетовао је да не журе и не убацују сјеме у земљиште прије оптималних услова.

"Временске прогнозе за наредне дане предвиђају падавине што ће додатно расхладити земљиште. Стабилизација временских прилика очекује се од 24. априла", истакао је стручњак за ратарство те напоменуо произвођаче да се консултују са стручњацима у вези са избором ФАО групе хибрида кукуруза и да одабир прилагоде времену сјетве.

Комненовић каже да је у приједорској регији планирано да 15.000 хектара буде засијано кукурузом и око 700 хектара сојом.


agroklub.ba