Америка дала рок Приштини :: Semberija INFO ::

 

Америка дала рок Приштини


Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да очекује да ће имати предлог владе у Приштини за Заједницу општина са српском већином до 2. маја за када је најављен сусрет Александра Вучића и Албина Куртија.

Ескобар је у интервјуу за албанске медије рекао да се нада "да ће до 2. маја бити конкретног предлога", додајући да је дошло до напретка по овом питању и изузетне еволуције у ставу привремених власти у Приштини, а посебно владе и премијера Куртија, да прихвати ову законску обавезу.

- То је постојећа обавеза по Бриселском споразуму, и овој влади и странци је било веома тешко да је прихвате као обавезну. Али сада то доживљавају као обавезу, сложили су се са тим и јавно рекли какви треба да буду оквири и параметри Удружења. И ми се слажемо са овим параметрима - рекао је Ескобар.

САД ће признати изборе на Косову и Метохији

Навео је да ће Сједињене Државе признати недељне ванредне изборе у четири општине на северу Косова, чак и ако их Српска листа бојкотује, рекавши да бојкот не дефинише изборе.

- Позвали смо и лично сам замолио Србе, Српску листу, да учествују и не одустају од своје улоге. То што не учествују је њихова одлука. Али то је предвиђено Уставом. Има непопуњених места. Има људи који не добијају услуге од локалне самоуправе јер нема учешћа. Дакле, ако ови избори буду слободни и поштени, а ја предвиђам да ће бити, резултат ће бити легитиман са наше тачке гледишта - рекао је Ескобар.


Политика