Шта је Гутереш предложио Путину у вези са извозом украјинских житарица :: Semberija INFO ::

 

Шта је Гутереш предложио Путину у вези са извозом украјинских житарица


ЊУЈОРК - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш предложио је руском предсједнику Владимиру Путину "пут напријед, који има за циљ поправљање, проширење и продужење" договора о извозу украјинских житарица преко Црног мора, рекао је замјеник портпарола Уједињених нација Фархан Хак.

Гутереш је замолио руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да писмо уручи Путину, навео је Хак у саопштењу послије сусрета Гутереша и Лаврова у Њујорку.

Русија је наговјестила да неће дозволити продужетак Споразума о житарицама који истиче 18. маја, а као разлог наводи то што руски дио споразума о извозу руских житарица и вјештачког ђубрива није испуњен, наводи Ројтерс, преноси Тањуг.

Хак је рекао да се у писму Путину узимају у обзир недавно изнијете позиције обје стране и ризици због којих може да дође до глобалне несташице хране.

Он је навео да су слична писма послата Украјини, као и Турској, која је била иницијатор оваквог споразума.

Током састанка са Лавровим, Гутереш је примио к знању руске примједбе о имплементацији споразума.

"Гутереш је пружио детаљан извјештај о напретку који је већ постигнут и поновио је посвећеност УН да настави да рјешава преостала питања", пренио је Хак.

Лавров се налази у Њујорку како би предсједавао сједницама Савјета безбједности УН, с обзиром на то да је Русија председавајућа овог мјесеца.

Кинески амбасадор у Уједињеним нацијама Џанг Ђун рекао је новинарима да би Пекинг волио да се споразум настави.

"Наравно, то би било корисно за цио свијет", рекао је Џанг.

Британска новинска агенција наводи да је, по споразуму, Кина највећи увозник украјинског жита.


Независне новине