Амазон почиње са отпуштањем још око 9.000 радника :: Semberija INFO ::

 

Амазон почиње са отпуштањем још око 9.000 радника


Компанија Амазон започиње своје раније најављено отпуштање још око 9.000 радника, које ће погодити запослене у "Амазон Wеб Сервицес" (АWС) и секторима људских ресурса.

"Ово смањење долази након отпуштања 18.000 запослених, раније ове и новембра прошле године", објавио је ЦНБЦ, преноси Тањуг.

Извршни директор Енди Џеси је агресивно резао трошкове у цијелој компанији кроз смањење радних мјеста, заустављање запошљавања и прекид неких експерименталних пројеката.

Сви погођени запослени у САД, Канади и Костарики добили су обавјештење, према два интерна дописа директора Амазона.

Џеси је нагло смањивао трошкове у цијелој компанији, што се види у смањењу броја запослених у одјељењима за огласе и АWС.

Иако су ово били два најпрофитабилнија одјељења, њихов раст је успорен у посљедњих неколико мјесеци, а компаније смањују своје трошкове усљед изазовног економског окружења.

Поједини тимови унутар АWС били су укључени у раније рунде отпуштања.

Очекује се да ће дио смањења радних мјеста утицати на професионалне услуге АWС-а, који помажу корисницима у отклањању проблема са својом клауд (цлоуд) инфраструктуром.

Смањење броја запослених у АWС-у долази након што је број запослених значајно порастао током пандемије, када су се компаније, владе и школе брзо пребациле на клауд.

"С обзиром на брзи раст, као и укупном пословном и макроекономском окружењу, критично је да се фокусирамо на идентификовање и усмјеравање ресурса ка нашим најважнијим приоритетима - оним стварима које највише значе клијентима и које ће побољшати наш посао", написао је извршни дирекот АWС Адам Селипски.

Како је навео, то значи да у многим случајевима чланови тима прелазе на друге пројекте, иницијативе или тимове на којима раде. Међутим, у другим случајевима то је довело до елиминације улога.

Амазон ће објавити пословне резултате првог квартала касније данас, а инвеститори ће тражити увид у то да ли су напори Џесија у смањењу трошкова побољшали профитабилност и када Амазонови извршни директори очекују да ће се раст АWС-а поново убрзати.

Цијене деоница Амазона порасле су више од три одсто у поподневној трговини у сриједу.

(Танјуг)