Након судија и тужилаца, БиХ туже и стручни сарадници :: Semberija INFO ::

 

Након судија и тужилаца, БиХ туже и стручни сарадници


- Уставни суд Босне и Херцеговине утврдио је да Закон о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ није у складу са Уставом БиХ, због тога што не садржи одредбе о праву на трошкове смјештаја и накнада за одвојени живот за стручно особље у правосудним институцијама Босне и Херцеговине.

Захтјев за оцјену уставности тражила је Драгица Милетић, судија Суда БиХ, која је у свом захтјеву, између осталог, навела да су стручни сарадници у Тужилаштву БиХ у мају 2022. године поднијели тужбу против БиХ ради утврђивања дискриминације и накнаде материјалне штете због неисплаћивања накнаде на име одвојеног живота. Суштина је у томе да стручни сарадници у правосудним институцијама који живе 80 километара удаљени од сједишта послодавца немају право на накнаде за смјештај и одвојен живот као што имају судије и тужиоци.

"С обзиром на то да Закон о платама и накнадама не садржи одредбе о праву на трошкове смјештаја и накнаду за одвојен живот за стручно особље у правосудним институцијама БиХ, Уставни суд закључује да он није у складу са одредбама Устава БиХ, Протокола број 12 уз Европску конвенцију и члана 26. Међународног пакта о грађанским и политичким правима", наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Из захтјева за оцјену уставности видљиво је да су тужбе стручних сарадника против БиХ већ почеле, а ако је судити по ранијој пракси када је Уставни суд БиХ још 2013. године одлучио да су судије и тужиоци дискриминисати у односу на именоване и изабране званичнике, за очекивати је да БиХ буде преплављена овим тужбама.

Подсјећања ради, судије и тужиоци са нивоа БиХ до сада су наплатили милионе КМ по основу тужби против државе БиХ, јер као и остали изабрани и именовани званичници раније нису имали накнаде за топли оброк, превоз и смјештај.

Тужбе судија и тужилаца услиједиле су након што је 2013. године Уставни суд БиХ одлучио да Закон о платама и накнадама судија и тужилаца БиХ није у складу са Уставом БиХ, а касније је Парламентарна скупштина БиХ морала измијенити тај закон и омогућити судијама и тужиоцима иста права као и осталим запосленим у институцијама БиХ.

И Уставни суд Републике Српске на прекјуче одржаној сједници донио је одлуку да Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској није у сагласности са Уставом Републике Српске. Судијама Уставног суда Републике Српске спорно је то што је тим законом прописано да се у основну мјесечну плату урачунава и накнада за топли оброк, чиме је законодавац учинио нејасном структуру личних примања из радног односа судије.

"Уставни суд је такође оцијенио да урачунавање накнаде за топли оброк у износ основне плате представља посредно умањење уставом гарантованих плата судија и то за неодређен износ те накнаде", саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

(Независне)