Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини: О правима дјетета :: Semberija INFO ::

 

Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини: О правима дјетета


С обзиром на повећану пажњу јавности у вези трагичног случаја у Србији у којем је живот изгубило осмеро дјеце и заштитар у основној школи у Београду, Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини (БиХ) подсјећа уреднике и новинаре на Члан 18 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампане и онлине медије БиХ.

„У поступању с дјецом и малољетницима новинари и уредници су дужни да буду крајње обазриви, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета и полазећи од најбољег интереса дјетета. Новинари и уредници дужни су да заштите идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари и уредници не смију директно или индиректно идентифицирати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су дјеца жртве, свједоци или оптужени у кривичном поступку.“

Идентификовање малољетника, као свједока или жртава насиља, објављивање њихових фотографија, имена, адреса становања, фотографија родитеља или мјеста становања, у супротности је са професионалним стандардима новинарства.

Подсјећамо да су дјеца у међународном праву препозната као посебно осетљива и рањива категорија, која заслужује посебну додатну заштиту, у складу са Међународном конвенцијом о правима дјетета. 

Сваком дјетету за којега је утврђено да је прекршило кривични закон, се признаје право да се с њиме поступа на начин који је у складу с промицањем његова осјећаја достојанства и вриједности, којим се јача дјететово поштивање људских права и темељних слобода других и који узима у обзир дјететову доб и пожељност промицања његова повратка у заједницу као и да се поштује његова приватност на свим разинама поступка.

Новине и периодична издања не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 15 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци или оптужени.


УПРАВНИ ОДБОР ВИЈЕЋА ЗА ШТАМПУ И ОНЛИНЕ МЕДИЈЕ У БиХ