Србија тугује и испраћа страдале - цвијеће и свијеће на мjестима злочина :: Semberija INFO ::

 

Србија тугује и испраћа страдале - цвијеће и свијеће на мjестима злочина


БЕОГРАД - У Србији је данас трећи дан жалости због трагедије у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

Србија тугује за седамнаесторо страдалих у два масовна незапамћена злочина у Србији, у два дана.

Заставе Србије на институцијама спуштене су на пола копља, а све активности почињу одавањем поште настрадалима минутом ћутања.

За вријеме дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним мјестима, а радио-дифузне куће морају да прилагоде програмску шему.

Данас ће бити сахрањено троје страдалих у Дубони у општини Младеновац. На београдским гробљима јуче су сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару. Петорица младића сахрањена су у Малом Орашју код Смедерева.

У тишини се на мјестима злочина, али и на трговима и другим јавним мјестима, пале свијеће, полаже се цвијеће и остављају разни предмети, уз жељу да се трагедије више нигдје и никада не понове.

Грађани могу да се упишу у књигу жалости испред школе "Владислав Рибникар". Књига жалости отворена је и у Министарству спољних послова. И широм региона грађани одају пошту и пале свијеће жртвама масовних злочина, а у амбасадама Србије отворене су књиге жалости.

У среду је, у основној школи "Владислав Рибникар", ученик седмог разреда убио осморо ученика и радника обезбјеђења, и ранио шесторо ђака и једну наставницу.

Ни пуних 36 сати након трагедије на Врачару, десило се ново масовно убиство у Србији – наоружани младић убио је осам људи у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца. Осумњичени за масовно убиство признао је извршење кривичних дјела и њему је одређен притвор.

Повријеђени у двије незапамћене трагедије збринути су у здравственим установама у Београду и Смедереву. Четири особе су у критичном стању. Двоје је отпуштено из болнице, остали су стабилно.

Петак је био дан жалости и у Републици Српској и ФБиХ, док је Влада Црне Горе прогласила дан жалости за данас.


Глас Српске