Камп за дјецу на Тари: Вратимо дјецу природи, здравим навикама и правим вриједностима :: Semberija INFO ::

 

Камп за дјецу на Тари: Вратимо дјецу природи, здравим навикама и правим вриједностима


У просторијама Педагошког факултета у Бијељини данас је одржана конференција за медија поводом представљања пројекта Камп у природи за дјецу који организује Педагошки факултет Бијељина, а који се реализује уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске. Камп у природи реализоваће се у периоду од 21. до 26. августа на Тари. Комплетан стручни рад на кампу ће организовати и изводити професори, асистенти и студенти Педагошког факултета Бијељина.



Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини истакао је да је Камп у природи предвиђен како за дјецу, тако и за младе , односно основце и средњошколце, а према његовим ријечима, ако камп заживи и буду имали добар одзив, у будућности планирају да укључе и дјецу предшколског узраста.

- Наша идеја са овим кампом јесте да вратимо дјецу природи, природном амбијенту и да они у таквом амбијенту имају одређене садржаје за које ми знамо да су нешто што ће им на најквалитетнији начин омогућити одрастање, васпитање и усмјеравање ка неким вриједностима које смо можда и запоставили. У току трајања кампа биће много спортских активности, активности у природи и кроз шетње и одласке у природу учићемо их о исхрани у природи, опасностима, орјентацији у простору, као и активности везане за логоровање. Такође, учићемо их враћању традицији и култури кроз фолклор, музику, пјевање и плес, као и учењу свакодневних послова у домаћинству. Посебно значајно је да склонимо дјецу од екрана, мобилних телефона, интернета и видео игрица. Телефон ће бити дозвољен само током поподевног одмора  и то у сврху јављања родитељима, а остало вријеме биће одложени на сигурно, док ће дјеца имати толико интересантних садржаја да им телефони ни друштвене мреже неће ни падати на памет. Камп ће бити микс свих ствари које ми мислимо да су потребне дјеци да  правилно и здраво одрастају“, појаснио је Стевић и овом приликом захвалио се Министарству  просвјете и културе Републике Српске на подршци.



Наташа Цвијановић, помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству  просвјете и културе Републике Српске истакла је задовољство због активности коју организује Пефагошки факултет у Бијељини.

- Свједоци смо да нам овакве активности можда требају више него икада, јер смо сви ми спремни и врло често вербализујемо оно изреку „У здравом тијелу, здрав дух“, али  је тешко реализујемо. Управо због тога у оваквим околностима овај програм организовања Кампа за ученике средње и основне школе је у ствари нешто што нам овога тренутка много треба. Морам споменути да су ове активности усклађене са наставним планом и програм  који се односи на наставни предмет физичко васпитање, односно сада на физичко и здравствено васпитање и да је на основу тога Министарство просвјете и културе дало сагласност за реализацију овог програма.  Исто тако, рекла бих да можемо препознати све оне елементе програма и у наставном програму који се односе на часове и рад у одјељенској заједници.  Посебна тема која се односи на здраве животне стилове уствари апострофира питање здравих стилова живота, здравља и важности за физичко и за ментално здравље и у том смислу ова пројектна активност заиста добија на значају.  Министарство просвјете и културе РС свакако подржава све овакве активности и не само активности Педагошког факултета, него постоје и  различите иницијативе које иду у овом правцу“, истакла је Цвијановићева.



Давор Радојевић, директор Основне школе „Меша Селимовић“ Јања рекао је да ће на овај начин дјеца имати прилику да се врате природи, а самим тим и смање кориштење модерних технологија.

- Мало дијете треба да пређе 20.000 корака у току  једног дана, да би се правилно развијало. Мислим да је ово пун погодак и да ће нам дјеца бити здравија и самосталнија у наредном периоду када буду прошла кроз овакве кампове“, закључио је Радојевић.


​Семберија инфо - С. Ристановић