Сви нестали малољетници у Српској нађени живи и здрави :: Semberija INFO ::

 

Сви нестали малољетници у Српској нађени живи и здрави


Од укупног броја несталих у 2022. години пријављена су 22 случаја нестанка малољетних лица, потврдили су за "Независне новине" из Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) поводом обиљежавања Међународног дана нестале дјеце.

"Сви малољетници чији је нестанак пријављен 2022. године полицији су нађени живи и здрави. Напомињемо да је, од укупног броја евидентираних случајева у 2022. години, нестанак три особе које су штићеници Дома за дјецу и омладину без родитељског старања 'Рада Врањешевић' евидентиран више пута", казали су из МУП-а РС.

Додају да у Републици Српској протеклих година није било евидентираних случајева отмице дјетета.

"Нестала малољетна лица су у већини случајева старосне доби од 15 до 17 година. Најчешћи разлози њиховог одласка од куће су лоше оцјене, сукоб са родитељима, одлазак из емотивних разлога (љубавне везе), као и случајеви пријаве нестанка малољетног лица када један од растављених родитеља дјеце предшколског узраста одведе дијете на одређену локацију, без знања другог родитеља", објаснили су из МУП-а и додали да потрага за њима најчешће не траје дуго.

Како су истакли, приликом запримања пријаве о несталом лицу полицијски службеници предузимају све законске мјере и радње с циљем његовог проналаска.

"По самом запримању пријаве о несталом лицу, полицијски службеници настоје да од пријавитеља добију што више информација које се односе на личност, карактеристике, особине и склоности несталог лица, а које би придонијеле што бржем проналаску. Након запримања пријаве полицијски службеници одмах предузимају мјере трагања за несталим лицима, а самим тим врше и провјеру свих навода запримљених у пријави о несталом лицу. Фотографија несталог лица просљеђује се полицијским службеницима са других линија рада, како би били упознати о нестанку лица. Од веома важног значаја је временски период који је протекао од момента нестанка лица", објашњавају из МУП-а РС.

Поручују грађанима и родитељима да у случају нестанка дјеце обавезно контактирају најближу полицијску станицу или да позову број телефона 122.

"Потребно је да се дежурном полицијском службенику саопште све информације, након чега ће надлежни полицијски службеник, у складу са добијеном информацијом, предузимати даље потребне мјере и радње с циљем проналаска несталог лица. Објава о пријави нестанка, односно објава за несталим лицем расписује се одмах по запримању пријаве, а приоритет су малољетна и душевно обољела лица. Од пријаве нестанка активна потрага престаје након проналаска несталог лица, било да ли је живо пронађено или је пронађен леш", саопштили су из МУП-а РС.

Како су истакли, у оквиру превентивне кампање, коју је подржала и организација "Саве тхе цхилдрен", полицијски службеници држе предавања у основним школама за ученике других разреда основних школа у којима им објашњавају како да се понашају на путу од куће до школе и да се не требају обраћати непознатим особама.

"У вези са успостављањем Амбер Алерт Система путем друштвене мреже Фацебоок, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је 2019. године остварило контакт са овом компанијом због заинтересованости за успостављање система на својој територији надлежности, али без обзира на потребу и значај, од стране друштвене мреже Фацебоок још увијек није пронађен адекватан модел који би се успјешно имплементирао на нашем подручју", казали су из МУП-а РС.

МУП РС као члан међународне организације "Амбер Алерт Еуропе" спроводи од 15. до 26. маја кампању "Растимо сигурно", чији је циљ подизање свијести јавности о потреби заштите дјеце на путу од куће до школе и назад.

Међународни дан нестале дјеце обиљежава се на данашњи дан, 25. мај, од 1979. године у знак сјећања на шестогодишњег Етана Патза, који је нестао у Њујорку на путу према станици школског аутобуса. Етан никада није пронађен, а службено је проглашен мртвим 2001. године.

(Независне)