Градови и села будућности :: Semberija INFO ::

 

Градови и села будућности


У Центру за културу „Семберија“ Бијељина данас је отворена изложба и одржано предавање у склопу пројекта „Градови и села будућности“. Овај догађај се одржава у пет градова у Босни и Херцеговини, а један од њих је и Бијељина. 
 
Кемал Неџибовић, представник Развојног програма УНДП-а у БиХ рекао је да се пројекат „Градови и села будућности“ представља подршку пољопривредном развоју БиХ.


 
- Стотине грађана Требиња, а данас и Бијељине, те у наредним данима Сарајева, Бихаћа и Зенице имало је и имаће прилику да на интерактиван начин дају свој допринос и заједно са нама замислити градове и села будућности.  Јавни позив за убрзану дигитализацију у примарној пољопривредној производњи отворен је до 16. јуна ове године и овим путем позивамо сва пољопривредна предузећа, оне који се баве примарном пољопривредном производњом да аплицирају. Заинтересовани могу аплицирати за бесповратна средства у вриједности од 15.000 до 300.000 конвертибилних марака за убрзану дигитализацију. До сада је Европска унија у БиХ издвојила 28.000.000 еура за развој пољопривреде у БиХ кроз три пројекта. Овим путем охрабрујемо пољопривреднике да аплицирају и да сходно овим позитивним примјерима буду дио ове приче“, истакао је Неџибовић и додао да да су услови овог јавног позива објављени на интернет страници https://javnipoziv.undp.ba/ гдје заинтересовани могу добити све информације.
 
Аникица Тодоровић, шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције у Градској управи Града Бијељина истакла је да је град Бијељина једна од пет локалних заједница у БиХ која је имала задовољство да буде домаћин овог догађаја који ће допринети бољем разумијевању циљева одрживог развоја које Бијељина као град промовише и реализује у посљедњих шест година, а према њеним ријечима важи за лидера у БиХ када је ријеч о имплеметацији истих.


 
- Данас су сви грађани, али и представници компанија имали прилику да се упознају са одређеним бенефитима које нам доноси одрживи развој и да сви заједно видимо на који начин можемо допринијети одрживом развоју нашег града“, истакла је Тодоровићева.
 
На данашњем предавању учествовали су и представници компанија које су добиле бесповратна средства за  развој својих компанија и дигитализације у пољопривреди у БиХ од Европске уније. Једна од добитника бесповратних средстава јесте  и Муневера Ђуг, власница и директор фирме Фарма „Ђуг“ из Живиница, која је казала да се баве мјешовитом пољопривредном производњом.


 
- Прошле године имала сам прилику да присуствујем на два предавања у јулу и августу и тада сам добила идеју везану за дигитализацију у пољопривреду, а пошто се бавимо мјешовитом пољопривредном производњом то се све могло лијепо искористити. Као идеју ја сам представила паметне огрлице за наше краве којих имамо око 130, затим дронове за прскање ратарских култура, као и камере и метеоролошку станицу. Мјесецима смо сарађивали и овог мјесеца смо добили одлуку да су нам одобрена бесповратна средства, око 100.000 конвертибилних марака и надамо се да ћемо то све искористити у најбоље сврхе, онако како смо и планирали“, закључила је Муневера Ђуг.


                                                                                                                     
Пројекат „Градови и села будућности“ финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, а проводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ и Међународном организацијом рада (ИЛО).


Семберија инфо / С. Ристановић