Округли сто: „Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима“ :: Semberija INFO ::

 

Округли сто: „Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима“


Привредна комора Републике Српске и Подручна привредна комора Бијељина
Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима



У организацији Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бијељина у Хотелу „Дрина“ у Бијељини данас је организован Округли сто под називом „Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима“. Циљеви данашњег округлог стола јесу промоција добрих и позитивних примјера практичне наставе, односно дуалног образовања.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, подсјетио је да Привредна комора Републике Српске измјенама закона о средњем образовању добила одређена овлаштења у области практичне наставне односно дуалног образовања.



- Наш циљ јесте да на неким примјерима добре праксе покажемо и другим привредним друштвима да је то једна значајна карика у оспособљавању будућих радника. Не требамо подсјећати да је један од кључних изазова привреде РС недостатак радне снаге. Са једне стране  морају се изналазити начини и рјешења за задржавање постојећих радника, а са друге стране и за обезбеђивање нове потребне радне снаге. Мислимо да су за то кључне мјере подизање нивоа животног стандарда, а ако имамо у виду да подаци показују да овдје имамо негдје око 40 одсто просјека стандарда Европске уније, онда су разлози прије свега економске природе. Наше интенције и дјеловања иду у том правцу, да даљим снижавањем оптерећења рада стварамо претпоставке за повећање плата запослених како бисмо их задржали у РС, односно БиХ“, истакао је Савић.

Горан Грујић, директор ЈУ Технички-школски центар Зворник, рекао је да Техничко-школски центар Зворник има одличну сарадњу са привредним субјектима са регије и истакао да најбољу сарадњу имају са предузећем „Алумина“ д.о.о.



- Сарадња између наше школе и предузећа „Алумина“ д.о.о поново је успостављена 2017. године.   Од тада годишње од 50 до 80 наших ученика који се образују за занимања бравар – заваричач, електричар, електоринсталатер, руковалац грађевинских машина и од ове године машински техничар за цнц технологије стичу знања из практиче наставе у „Алумини“. Истакао бих да велики број тих ученика остаје да ради у „Алумини“ након завршетка школе, а поред ње ту је и много мањих предузећа у којима ученици обављају праксу и можемо рећи да 80 одсто ученика који се образују за занатска занимањима имају практичну наставу баш у привреди“, рекао је Грујић и додао да је Привредна комора РС дала велики допринос и организовала обуку за мајсторе који раде са ученицима у предузећима гдје обављају праксу, а да је „Алумина“ међу првима обучила своје запослене.

Мирјана Шоја, руководилац кадровске службе предузећа „Алумина“ д.о.о, истакла је да су данас представили примјер позитивне праксе коју имају са Техничким школским центром Зворник, те да од 2017. године њихови ученци обављају праксу у предузећу „Алумина“.



- Ми их обучавамо за будући рад за занимања за која су се они определили. Помажемо им да што лакше уз практичан рад савладају све вјештине које су потребне. На младима је будућност и јако нам је битно да сва привредна друштва у држави освјестимо о важности задржавања младог кадра и занимања која су дефицитарна, да не дозволимо да иду и иностранство него да остану овдје да раде. Можемо се похвалити да сваке године по завршетку школске године, што је већ постала пракса, запошљавамо ученике који су били најбољи приликом обављања праксе код нас“, закључила је Шоја.
 

Семберија инфо - С. Ристановић