ЈЕДВА И ЗА РАКИЈУ: Ево колико смо шљиве ове године "отели" од лошег времена :: Semberija INFO ::

 

ЈЕДВА И ЗА РАКИЈУ: Ево колико смо шљиве ове године "отели" од лошег времена



Лоше временске прилике ове године узеле су велики данак воћарској производњи, а највише су страдале крушка и шљива, којих велика већина произвођача у Српској буквално неће имати нимало.
На ово указују из Удружења воћара РС, нагласивши да су и све остале врсте воћа подбациле.
Поручују да и оно што опстане неће бити богзна каквог квалитета, тако да се можемо уздати само у увоз који ће ове године, сасвим сигурно, бити и те како скуп.

– Код око 90 одсто воћара у РС крушке и шљиве нема нимало. Биће је нешто за ракију, и то је то. Трешња је била добро кренула, али је попуцала, а завршни ударац задале су јој посљедње обилне падавине. Зато тренутно и јесте толико скупа. Јабуке су такође добро страдале, а посебно ајдаред који је код нас најзаступљенија сорта. Због лоше оплодње, плодови опадају, па ће производња ове сорте бити упола мања него ранијих година. Остале сорте се боље држе, али је проблем у томе што их код нас има далеко мање него ајдареда – истиче за Српскаинфо предсједеник овог удружења Драгоја Дојчиновић.

Додаје да су, захваљујући доброј противградној заштити, штете од града ове године биле мање.
– Није ни штета од мраза била велика, колико од ниских температура у плусу, те дуготрајном периоду облачног и влажног времена. Нажалост, воће је страдало и у окружењу, тако да остаје да се види како ћемо се и гдје за њега снаћи ове године. У сваком случају, оно што дође на наше тржиште биће далеко скупље него кад имамо воћа из своје производње. А ове године нема врсте која није претрпјела значајну штету, због чега ће грађани бити жељни домаћег воћа – поручује Дојчиновић.


Српска инфо