Парламентарни избори у Црној Гори годину и по прије рока и након пада двије владе :: Semberija INFO ::

 

Парламентарни избори у Црној Гори годину и по прије рока и након пада двије владе



У Црној Гори се данас одржавају парламентарни избори на којима ће се пред бирачима наћи 15 листа странака и коалиција. Бирачка мјеста су отворена, а право гласа има 542.468 грађана.

Кључни политички актери у први план ставили су социјална питања и рјешавења друштвених и привредних проблема.

Ови избори, одржавају се четрнаест и по мјесеци прије регуларног рока, и послије пада двије владе.

Актуелна, влада Дритана Абазовића је дуже у техничком мандату него што је имала подршку у парламенту. Зато се с посебном пажњом ишчекује распоред снага новог скупштинског сазива, и договори који би довели до стабилне већине за формирање извршне власти и излазак из политичке и институционалне кризе која у Црној Гори траје двије и по године.

Позиције главних актера политичке сцене као да се већ знају и у Црној Гори се фаворитом сматра Покрет Европа сад, који на претходним парламентарним изборима није ни постојао, а сада, очекују да буду окосница нове владе. Наводе да имају велики коалициони капацитет и да су свјесни да је стабилност владе предуслов за даље реформе.

"Ја сам убијеђен да ће изборни резултат управо диктирати ко ће бити у новој влади. Дакле, ми ћемо на основу тога видјети ко је прихватљив коалициони капацитет нашим бирачима, и ја сматрам, искрено да је то најбољи начин да ми одредимо будућу коалицију. Сарадња са ДПС-ом не долази у обзир", казао је Василије Чарапић из покрета Европа сад, преноси РТС.

У ДПС-у, чију листу сада предводи Данијел Живковић, сматрају да су током двије и по године откако су у опозицији, уз реформе и промјене унутар странке, конципирали изборни програм по мјери потреба грађана и створили позицију која ће им обезбиједити учешће у стварању политичке стабилности у земљи.


Независне новине