Вишеструке функције у БиХ обавља више од 200 званичника :: Semberija INFO ::

 

Вишеструке функције у БиХ обавља више од 200 званичника


Заступници Народне Скупштине Републике Српске усвојили су на посљедњем засједању допуне Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти ентитета. То је изазвало бројне реакције, а из невладиног сектора оцјењују да је овим практично легализован сукоб интереса. Провјеравали смо, колико су такозване “дупле функције” заступљене у нашој земљи и колику штету због тога трпе грађани?

Вишеструке функције у Босни и Херцеговини обавља више од 200 званичника, а према Закону у сукобу интереса, многе од њих су неспојиве.

"Не видимо да нешто више од те формалне приче постоји у стварности. Јасно је зашто је то тако. Многим политичким функционерима одговара да се окористе о више функција", каже Мирјана Ћускић из Хелсиншког одбора за људска права.

Иако је сукоб интереса у правном систему БиХ дефинисан на нивоу БиХ, оба ентитета и дистрикта, правници сматрају да је пракса сасвим друга прича.

"Не може бити ни директор ни вд директор јавног предузећа, али може бити извршни директор у јавном предузећу или шеф неког одјељења. Законодавац овдје као да је водио рачуна да до сукоба интереса не дође и да изабрани функционери имају што већу могућност за приватни интерес што би по самом закону требало да буде санкционисано ставе изнад јавног интереса", наводи адвокат Дражен Николић.

Најновија допуна закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске усвојена је на посљедњем засједању НСРС. 

"Изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не могу бити чланови органа, предсједници или директори фондација које се финансирају из буџета у укупном износу већем од 100 000 КМ", појашњава министар управе и локалне самоуправе РС Сенка Јујић.

Ове измјене изазвале су бројне полемике и реакције.

"Имамо ову малу измјену која каже: е ако не примају у том одбору надокнаду, онда могу управљати не само са 100 000, него и 200 и 500 и миллион и два и пет и десет и педесет", наводи посланик у НСРС (СДС) Вукота Говедарица.

"Мени је незамисливо да је предсједник НСРС први човјек најважније институције ове РС у исто вирјеме је шеф набавке у државној болници", сматра посланик у НСРС (ПДП) Игор Црнадак.

Посланик, заступник, вршилац дужности директора, члан управног одбора, извршни директор… Гомилање функција у бх. друштву постало је готово уобичајена појава. Примјери сукоба интереса и дуплирања функција су бројни.

"Један од ријетких разлога у ком се власт показује као јединствена је дијељење функција и фотеља, власт ради власти. Има ту људи који на различите начине примају по четири пет неких апанажа, плата и тако даље", истиче аналитичар Драго Вуковић.

Унапређење закона о сукобу интереса један је од 14 приоритета БиХ на европском путу. Ипак, конкретни кораци у вези с тим питањем још нису направљени, а у невладином сектору оцјењују да доносиоци одлука чине све да, умјесто пооштравања, снизе стандард у овој област и сузе круг лица у сукобу интереса. 

"Грађани су ти који морају да зараде за све те људе и за њихове надокнаде и једино грађани испаштају због такве ситуације у БиХ, нажалост то је јавна тајна и крађа новца из наших џепова за коју се ми нажалост ни не бунимо", наводи Ћускић.

Највећу цијену, на крају, плаћају грађани.


БХРТ