Очекује се пораст водостаја на цијелом водном подручју ријеке Саве :: Semberija INFO ::

 

Очекује се пораст водостаја на цијелом водном подручју ријеке Саве


Прогнозира се пораст водостаја на цијелом водном подручју ријеке Саве у ФБиХ, посебно на сливовима Босне, Уне, Сане и Врбаса, саопштила је Агенција за водно подручје ријеке Саве.

 

Очекује се достизање нивоа водостаја на хидролошким станицама при којима може доћи до излијевања из корита, односно плављења подручја уз водотоке.

Бујични водотоци на којима може доћи до значајнијег повећања водостаја у овом периоду на подручју су доњег дијела слива Босне те на сливовима Спрече и Тиње.

У наведеном периоду прогнозирано је ванредно хидролошко стање, посебно на сливном подручју: Босне, Уне и Сане те ријеке Врбас.

Обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје општина у Кантону Сарајево, Зеничко-добојском, Унско-санском, Тузланском те Средњобосанском кантону.

Пратити ситуацију на терену

Како преноси Фена из АВП Сава сугеришу надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу с овлаштењима, а службама које проводе мјере и активности заштите и спашавања људи и материјалних добара препоручују појачан опрез.

- Надлежне службе цивилне заштите треба да упозоре становништво које живи на подручјима уз ријеке које немају изграђене заштитне водне објекте, да је опасно да прилазе обалама с обзиром на могуће повећање дубина и брзина течења воде у ријекама, те да им правовремено дају обавјештење са упутама и смјерницама, на основу чега би становништво било у могућности (прије евентуалне појаве поплава) спровести мјере самозаштите у циљу смањена и предупријеђења евентуалних штета од штетног дјеловања поплава по њих и њихова материјална добра - истичу из АВП Сава. 


​Глас Српске