Због угриза отровнице троје хоспитализованих у Мостару :: Semberija INFO ::

 

Због угриза отровнице троје хоспитализованих у Мостару


У Свеучилишној клиничкој болници (СКБ) Мостар у овој сезони већ су потврђена три случаја угриза змије отровнице. Напомињу да имају довољне количине противотрова, тј. серума против змијског отрова.

"Тијеком ове сезоне у Клиници за инфективне болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар хоспитализирана су три болесника са средње тешком клиничком сликом угриза змије отровнице", потврдили су Фени из те здравствене установе.

Након успјешно проведеног лијечења, пацијенти су, доброг општег стања, отпуштени на кућно лијечење.
Када је у питању серум против угриза змије, кажу како увијек набављају довољне количине серума антивиперинума за потребе свих потенцијалних пацијената који гравитирају њиховој болници.

Притом наглашавају како би оптимално вријеме за примјену овог серума било унутар два сата од угриза змије отровнице.

При пружању прве помоћи и транспорту унесрећеног не препоручује се исисавање отрова, спајање раница од угриза, стављање леда или примјена серума око мјеста угриза, упозоравају из СКБ-а Мостар.

"Оваквог пацијента је потребно смирити, утоплити, пригодно имобилизирати угрожени екстремитет, а ако се ради о угризу за прст руке, потребно је одмах скинути прстен и други накит те болесника ставити на бок ако повраћа. Ако се ради о медицинском транспорту препоруча се давање инфузије интравенским путем, даље појашњавају", наводе из СКБ-а.

Препоручују и превентивне мјере, као што је ношење прикладне обуће и одјеће за одлазак у природу и обављање пољопривредних радова.

Ватрогасци су у посљедње вријеме имали пуне руке посла због уклањања змија из кућа и аутомобила, а из Професионалне ватрогасне јединице Мостар позвали су грађане да очисте дворишта те да не остављају отворена врата.

(Независне)