Угашене најстарије новине на свијету :: Semberija INFO ::

 

Угашене најстарије новине на свијету


Најстарији лист на свијету бечки Винер цајтунг одштампао је своје посљедње дневно издање скоро 320 година од оснивања.

Бечки дневник се више неће штампати и прелази на онлајн издање, након што је недавна промјена закона учинила да више не буде профитабилан као штампани производ.

Закон који је надавно усвојила аустријска коалициона влада, укинуо је законску обавезу да компаније плаћају за објављивање јавних саопштења у штампаном издању својих новина, чиме је Винер цајтунг укинут као службени лист.

Ова промјена је узроковала губитак прихода издавача од процијењених 18 милиона евра и приморала лист да затвори 63 радна мјеста, укључујући уредничко особље са 55 на 20.

Новине, које су у власништву аустријске владе, али су уређивачки независне, почеле су да излазе августа 1703. године и испратиле су десет царева и 12 предсједника.

Године 1768. лист је извијестио са концерта на којем је наступио "посебно талентован" 12-годишњак. Звао се Волфганг Амадеус Моцарт.

Када је Аустрија поражена у Првом свјетском рату, лист је објавио посебно издање са писмом о абдикацији посаедњег хабзбуршког кајзера Карла.

У свом посљедњем дневном штампаном издању Винер цајтунг је објавио уводник у коме за све окривљује нови владин закон и додаје: "Ово су олујна времена за квалитетно новинарство... На све више платформи, озбиљан садржај се бори за пажњу са лажним вијестима, видео снимцима о мачкама и теоријама завјере."

У априлу је тираж листа био само 20.000 радним данима, иако се викендом овај број удвостручавао.

Арнолд Шварценегер је био један од посљедњих интервјуисаних личности, заједно са бившим аустријским канцеларима Францом Враницким и Волфгангом Шиселом.

Потпредсједница Европске комисије Вера Јоурова рекла је да "није задовољна ситуацијом" у листу.

Током три вијека штампања, те новине су имале само једну принудну паузу. Након што је Аустрија прикључена Хитлеровој Њемачкој, лист су затворили нацисти 1939. године. Током 1945. године, док је Аустрија још била под окупацијом савезника, поново је почео да се штампа.

Сматра се да је сада најстарији преживјели лист на свијету њемачка публикација Хилдесхајмер алгемајне цајтунг, који је први пут изашао 1705. године.


РТРС