Српској још није исплаћено 30 милиона марака од расподјеле ПДВ-а :: Semberija INFO ::

 

Српској још није исплаћено 30 милиона марака од расподјеле ПДВ-а


Већ неколико година Република Српска чека да јој буде исплаћено 30 милиона марака по основу расподјеле прихода од ПДВа за 2009. и 2010. Извршење правоснажне пресуде је више пута одгађано. Према посљедњој одгоди Суда БиХ рок је помјерен до половине јуна 2024. Да ли је и то коначан датум ? Ко треба да исплати тај новац- Управа за индиректно опорезивање, Федерација или институције БиХ- неизвјесно је. Оно што је извјесно јесте да Српска због овога трпи економску штету.

Политичка или правна одлука. Правосудна пракса или намјерно одуговлачење. По новој одлуци Суда БиХ о одгоди Српској до 18. јуна 2024. неће бити исплаћено 30 милиона марака по основу расподјеле прихода ПДВа. И то траје дуги низ година. У Министарству финансија сумњају у добру намјеру ове правосудне институције, зато је уложена и жалба.

- На ту најновију судску одлуку, коју смо успјели добити преко Правобранилаштва БиХ, већ смо се жалили. Видјећемо шта ће бити и да ли ће овај пут бити икаквог ефекта од поднесене жалбе - каже Зора Видовић.

Није тешко закључити каква би судска пракса била у случају да Српска дугује тај новац, кажу у републичком Правобранилаштву. Поручују, да правосуђе БиХ и у овом случају доказује да не суди по праву и правди.

- То је противзаконито да се доносе одлуке без тражења мишљења тражиоца новца. Да је у питању супротно тзв. вискоки представник би већ обавијестио земље квинте - истиче Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

Такве одлуке , сагласни су и економисти, прави огромну економску штету Републици Српској. Реална вриједност 30 милиона марака је сада мања у односу на прије неколико година.

Српска је успјела да прије пет година заплијени са рачуна УИО нешто мање од 5 милиона марака. Од тада је Суд БиХ више пута одгодио извршење исплате по основу поравнања прихода од ПДВа. Новац је требало да буде исплаћен прошлог мјесеца ,али је пролонгирано до јуна сљедеће године. Дефинитивно тај новац губи реалну вриједност. Да ли се то може рећи и за правосуђе БиХ- питање је на које у Српској знају одговор.

(РТРС)