ШОУ ОПОЗИЦИЈЕ У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ НЕЋЕМО О СТРУЈИ РАСПРАВЉАТИ У ГЛУВО ДОБА НОЋИ :: Semberija INFO ::

 

ШОУ ОПОЗИЦИЈЕ У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ НЕЋЕМО О СТРУЈИ РАСПРАВЉАТИ У ГЛУВО ДОБА НОЋИ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Потпредсједница Народне скупштине РС Жељка Стојчић имала је синоћ велике муке да приведе крају радни дан на скупштинском засједању.

Посланици опозиције нису хтјели да о Закону о електричној енергији расправљају, како су се изразили, “у глуво доба ноћи”, па су чинили све да потроше вријеме до 22 часа, када по претходном договору, посланици требало да иду на спавање. На крају су истјерали своје. Одлучено је да се о струји расправља данас, на наставку сједнице, који почиње у 10 часова.

У овом перформансу су, уз познате “шоумене” Небојшу Вукановића (СДС) и Драшка Станивуковића (ПДП) учествовали иначе озбиљни посланици Давор Шешић (СДС) и Зоран Видић (СДС).

Читали пословник, као да читају славу

Акцију је почео Видић, позивајући се на повреду пословника, и то тако што је члан 120 пословника НСРС читао од ријечи до ријечи, полако и монотоно, као да чита славу. У једном тренутку је и сам себе засмијао, али није одустајао, а друге посланике је опомињао да га не прекидају.

Касније се поново јавио за ријеч, позивајући се на члан 140 пословника и жалећи се да га тјерају да “опет чита редом” зато што неће да дозволи да се важан закон “спири за 10 минута”.

-Ако је тако нећемо ни дискутовати, усвојите шта хоћете, али није то у реду, није скупштина марвена пијаца – рекао је Видић.

“Ако имаш проблема лијечи се!”

На члан 120 се позивао и Давор Шешић, покушавајући да га поново чита и тражећи да се дискусија одложи за данас. Реагујући на добацивања Илије Таминџије (СНСД), Шешић му је одбрусио: “Таминџија, не добацуј, ако имаш проблема, иди и лијечи се!”

Многе је ово зачудило, јер Шешић, иначе, не користи такав рјечник.

“Лако је Чубриловићу…”

На примједбу Игора Жунића (СНСД) да опозиција манипулише пословником и да не би било први пут да скупштина засједа до касно у ноћ, јер се некад радило и до три ујутру, из опозиције су одговорили да “струја није тема која се отвара у пола десет увече, с намјером да се смандрља како било”.

-Лако је Чубриловићу, он никад није овдје иако је предсједник Народне скупштине, ево нема га ни сада, а ми треба да радимо дан и ноћ, нисмо машине – поручио је Драшко Станивуковић.

“Гдје је премијер, да га питамо за авион”

Свој шуо је, очекивано, имао Небојша Вукановић, који је питао гдје је премијер Радован Вишковић, да га посланици приупитају за нови авион који је купила Влада РС.

-Премијер иде у Требиње да отвори такмичење пензионера у шаху, за то има времена, а три дана не долази на скупштину – рекао је, између осталог, Вукановић, који се такође позивао на повреду пословника.