Милатовић: Очекујем да Србија и Црна Гора ускоро именују амбасадоре у Подгорици и Београду :: Semberija INFO ::

 

Милатовић: Очекујем да Србија и Црна Гора ускоро именују амбасадоре у Подгорици и Београду


Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић оцијенио је за развој односа Подгорице и Београда враћање дипломатског нивоа представљања једно од важнијих питања и да очекује да двије земље ускоро именују нове амбасадоре.

"Нормално би било да политички односи буду замајац развоја економских односа, а чини ми се да је у посљедњим годинама стање било такво да су се економски односи развијали упркос неадекватно добрим политичким односима. Зато су моја очекивања да ускоро именујемо нове амбасадоре Србије у Црној Гори, као и Црне Горе у Србији", рекао је Милатовић за данашњу Политику.

Милатовић је казао уочи посјете Србији да односи две државе иду узлазном путањом од његове инаугурације крајем маја и присуства србијанског председника Александра Вучића.

Он је рекао да на односе Подгорице и Београда гледа кроз призму добросусједских односа, што је након учлањења Црне Горе у Европску унију (ЕУ) један од њихових најважнијих спољнополитичких приоритета.

"Моја очекивања у том смислу су да у искреном и отвореном разговору протресемо сва питања од значаја и обостраног интереса за наше државе", рекао је Милатовић.

Упитан о иницијативи "Отворени Балкан", предсједник Црне Горе рекао је да је за њих приоритет чланство у ЕУ, и сходно томе непосредна приврженост Берлинском процесу, али да ће се тим питањем свакако бавити нови парламент и нова влада Црне Горе.

"Било која економска иницијатива која доноси нову вредност у смислу смањења баријера и јачања економске активности у региону, уз услов да се не коси са принципима Берлинског процеса, може бити корисна", рекао је Милатовић.


БЕТА / БХРТ