Тужилаштво БиХ формирало предмет поводом објављивања закона у Службеном гласнику РС :: Semberija INFO ::

 

Тужилаштво БиХ формирало предмет поводом објављивања закона у Службеном гласнику РС



САРАЈЕВО - Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је предмет поводом потписивања одлуке и објављивања у Службеном гласнику РС Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују на територији Српске.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић навео је да у тиму раде три тужиоца заједно са СИПА и другим надлежним агенцијама.

"У Тужилаштву БиХ, у наведеном предмету, формиран је тим од три тужитеља, који заједно са СИПА, те другим сигурносним и полицијским агенцијама, подузимају законом предвиђене активности о чијим резултатима ће јавност бити обавијештена", казао је Грубешић за Клиx.

До формирања предмета је дошло прије данашњих потписивања и објаве одлука, које је услиједило након што је Влада РС на јучерашњој телефонској сједници оставила Милоша Лукића за в.д. директора Службеног гласника РС.

Иначе, за то дјело је Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, увео кривичну одговорност, као и за непоштивање одлука Уставног суда БиХ. Према измјенама донесеним прошлог викенда, одговорна особа може бити кажњена од шест мјесеци до пет година затвора.

Уколико упозна свог надређеног о томе да би објављивање значило кривично дјело, он може добити мању казну, а такође може бити ослобођен кривице уколико упозна Тужилаштво с притисцима да почини кривично дјело, наведено је у тим измјенама.

Лукић је, међутим, јуче поручио да се не плаши Кристијана Шмита и да је Службени гласник, као и све институције Републике Српске, старији од Канцеларије високог представника и за све у Српској много важнији.

"С обзиром на то да у БиХ имамо човјека који се лажно представља као високи представник, ми у Службеном гласнику ћемо се према њему тако и односити. Први задатак нам је, наравно, да објавимо Указе о проглашењу Закона које је потписао предсједник Републике Српске Милорад Додик и драго ми је што ћу моћи учествовати у том процесу", рекао је Лукић јуче за портал ТВ УНА.

Он је навео да ће то бити још једна у низу објава Службеног гласника које се још од јануара 1992. године, од када је објављена прва, односе на важне одлуке које доносе институције Републике Српске.

Лукић је додао да је Владу Републике Српске, која га јеи именовала за вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске, упознао са чињеницом како им стоји на располагању.

"Што се тиче одлука грађанина Савезне Републике Њемачке Кристијана Шмита, он их као и досада може доносити као што доноси све одлуке у свом приватном животу да ли ће негдје ићи на одмор или шта ће данас ручати али као што не објављујемо ни те његове приватне одлуке нећемо ни ове којима он умишља да може доносити одређене законе", рекао је Лукић.


Независне новине