Вишковић: Службени гласник ради свој посао; Шмитове одлуке не могу бити прихваћене у Српској :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Службени гласник ради свој посао; Шмитове одлуке не могу бити прихваћене у Српској


Службени гласник Репубике Српске ради свој законом установљен посао и тако ће бити и убудуће, изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић.

- Службени гласник Српске објављује све документе које усвоји Народна скупштина Српске - поручио је Вишковић.

Коментаришући информацију да је Тужилаштво БиХ формирало предмет поводом потписивања одлуке и објављивања у Службеном гласнику Републике Српске Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују на територији Српске, Вишковић је поручио да "у Уставу јасно пише да законе доноси Народна скупштина".

- Ништа ту није урађено мимо закона. НСРС је двотрећинском већином рекла да не прихвата више одлуке нелегалног високог представника. Ријеч је о одлукама НСРС, а не предсједника Српске, нити предсједника Владе. Кристијан Шмит је овдје само грађанин Њемачке и његове одлуке не могу да буду прихваћене на простору Српске. И то је јасно потврдила Народна скупштина када је рекла да се више не могу објављивати одлуке - истакао је Вишковић.

Подсјетимо, Указ предсједника Републике о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске објављени су у Службеном гласнику Српске.


РТРС