Помама за дрвима у Српској јер се грађани боје поскупљења на јесен :: Semberija INFO ::

 

Помама за дрвима у Српској јер се грађани боје поскупљења на јесен


 Иако је љето, грађани у Српској на вријеме су одлучили да крену са куповином огрева за зиму, а према ријечима наших саговорника, љети су цијене увијек ниже него у јесен, те је боље огрев обезбиједити на вријеме.

У Бањалуци, али и околним градовима, велики је број продаваца који нуде услуге продаје, цијепања, као и довоза самог огрева на кућну адресу.

Један од бањалучких продаваца истиче да је за пет метара цијепаних дрва потребно издвојити 600 КМ.

"Пет метара исцијепаних дрва јасена, бора или букве кошта 600 КМ, али ово је само за подручје Бањалуке", наводи он.

Цијена исцијепаних дрва у палетама креће се од 220 до 250 КМ.

"Млада грабовина у метрицама кошта 110 КМ, док је јеловина 150", наводи  један од продаваца.

На подручју Теслића могуће је купити јеловину, а према ријечима продаваца, ријеч је о јеловини која је погодна за централно гријање и то по цијени од 150 КМ по кубном метру.

Такође, велики број продаваца на подручју Бањалуке и Лакташа нуди услуге цијепања дрва по цијени од 10 КМ по метру.

У Брчком је могуће купити дрва за огрев по цијени од 120 КМ по кубику. Такође, грађани се све више одлучују и на опцију куповине дрва у врећама, а цијене се крећу од десет до 15 КМ по врећи.

Због цијене струје велики број грађана одлучио је да се грије на дрва, те су због тога одлучили да их на вријеме купе, по што бољој цијени, јер, како кажу, боје се да би цијена на јесен могла бити веома висока.

Један од њих је Анђелко С. из Козарске Дубице, који истиче да је дрва наручио прије 15 дана.

"Знам да је љето и да је рано, али битно је да сам на вријеме набавио дрва. Ја сам за сада купио двије палете исцијепаних дрва по цијени од 240 КМ по једној", рекао је Анђелко.

Да је битно на вријеме купити огрев за зиму потврдио је Бањалучанин Игор С., који каже да је дрва наручио прије неколико седмица.

"Пошто имам своје двориште и живим ван града, одлучио сам да купим дрва у метрицама, односно наручио сам пет метара дрва, које ћу сам да цијепам", рекао је он и додао да је пред њим дуго љето, те да ће до јесени све бити спремно.

Према његовим ријечима, за сада нису високе цијене, али, како каже, до јесени ће продавци сигурно кориговати свој цјеновник.

"Јефтиније је да сада купим огрев и будем спреман за зиму, јер ће у септембру свакако бити гужва, те је и питање хоће ли продавци имати довољно дрва", рекао је овај Бањалучанин и додао да вјерује да ће касније продавци подићи цијене, јер је то јек сезоне.

(Независне)