Минић: Због афричке свињске куге проглашено ванредно стање у Бијељини, Лопарама и Угљевику :: Semberija INFO ::

 

Минић: Због афричке свињске куге проглашено ванредно стање у Бијељини, Лопарама и Угљевику


БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прогласила је данас ванредну ситуацију за подручје града Бијељина и општина Лопаре и Угљевик због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња.

Доношењем Одлуке о проглашењу ванредне ситуације за дио територије Републике Српске због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња, снаге за заштиту и спасавање из Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама стављају се под команду Републичког штаба за ванредне ситуације, осим организационих јединица, које дјелују у координацији са Републичким штабом за ванредне ситуације, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Ванредно стање због афричке куге свиња проглашено је на подручју Бијељине, Лопара и Угљевика, саопштио је данас министар Саво Минић.

"На основу извјештаја које смо имали са терена, захтјева пољопривредних произвођача, удружења фармера, налаза инспектора, Министарство је предложило Републичком штабу за ванредне ситуације увођење ванредног стања. Влада Српске је донијела одлуку о увођењу ванредног стања у Бијељини, општинама Лопаре и Угљевик", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић. 

То подразумјева да се све расположиве снаге стављају под контролу Републичког штаба.

"Локална заједница није била у могућности да одговори овом задатку. Рекао сам прије неколико дана да се искључујем из расправе са градоначелником Бијељине. Овдје треба да се ради, а не да се сазивају конференције за медије. Од овог момента сви расположиви ресурси које има Република Српска се стављају на располоагање када су у питању дезинфекцијске баријере, гробље за угинуле животиње, пунктови од 24 часа, средства којима ће се вршити превоз. Све оно што смо ми тражили да нам се напише, а када смо то добили у петак, обезбиједили одмах у суботу, нисмо имали коме да се обратимо да нам кажемо гдје да доставимо, коме да се јавимо. Републички инспекторат је обезбиједио додатних шест инспектора, коме да се јаве? Координација је нужна, али је нема", рекао је Минић, преноси АТВ.

На терену се не ради како то захтијевају правила струке и све што треба да уради јединица локалне самоуправе није урађено.

Влада Републике Српске на телефонској сједници прогласила је ванредно стање за регију Семберије због афричке свињске куге.

Ванредно стање проглашено је у граду Бијељини и општинама Лопаре и Угљевик.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је данас новинарима да је, закључно са јучерашњим даном, у Бијељини еутаназирано 2.400 свиња, а данас се у Средњем Магнојевићу спроводи еутаназија на фарми са више од 800 свиња.

Према његовим ријечима, ријеч је већ о милионској штети, а захтјеви за надокнаду штете од данас се предају у градском одјељењу за пољопривреду.


Глас Српске