ФЗО РС - Са ино обрасцем на годишњи одмор :: Semberija INFO ::

 

ФЗО РС - Са ино обрасцем на годишњи одмор


Осигурана лица Фонда здравственог осигурања РС за вријеме привременог боравка у иностранству, као нпр. за вријеме годишњих одмора, могу да користе здравствену заштиту о трошку Фонда у случају да им затреба хитна медицинска помоћ, и то у оним земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању. Прије поласка на пут осигурано лице треба да од свог породичног доктора добије увјерење о здравственом стању, односно о способности за пут. На основу тог увјерења, надлежне пословнице ФЗО РС издају одговарајући образац, а образац се не наплаћује.

Ино образац се, када је у питању привремени боравак у иностранству из приватних разлога, може издати за период до 60 дана у току једне године. Са ино обрасцем осигураници Фонда за вријеме привременог боравка у иностранству не би требало да плаћају здравствену услугу ако им затреба хитна медицинска помоћ, односно трошкове ће сносити ФЗО РС. У случају да се услуга ипак наплати, иако осигураник има образац, осигураници могу предати Фонду захтјев за рефундацију трошкова. Међутим, напомињемо да рефундације трошкова нису могуће уколико осигурана лица прије пута нису извадила ино образац, због чега је значајно да осигураници имају одговарајући образац са собом за вријеме боравка у поменутим земљама. Иначе, БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Румунијом, Белгијом, Чешком  и Луксембургом. Такође, и осигураници који путују у Пољску, Словачку  и  Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље ФЗО не издаје обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано (треба да покажу БХ пасош). Поред образаца који се издају за привремене боравке у иностранству из приватних разлога, ФЗО издаје обрасце и у случајевима одласка у иностранство ради посла, студирања и других разлога, а процедура је прописана Правилником о кориштењу здравствене заштите изван РС Министарства здравља и социјалне заштите.

НАПОМЕНЕ: ФЗО РС покрива трошкове здравствене заштите за вријеме боравка у поменутим земљама само у случају хитне, неодложне здравствене заштите; Ино обрасцем се не могу покрити трошкови ''циљаног'' одласка у иностранство ради лијечења; Ино образац није исто што и путно осигурање, јер покрива хитне случајеве, док путно осигурање покрива и друге ризике; Ино образац важи у оним здравственим установама које су у систему јавног здравства, односно које имају уговоре са здравственим осигурањем земље у којој се борави.