Тужна судбина самохраног оца шесторо малишана ујединила Дервенћане :: Semberija INFO ::

 

Тужна судбина самохраног оца шесторо малишана ујединила Дервенћане


Породицу Козаров из Дервенте задесила је велика трагедија када је прије мјесец дана борбу против тешке болести изгубила Кристина Козаров, вољена кћерка, супруга и мајка шесторо малишана.

Трагедија ове породице ујединила је хумане људе у Дервенти па ће заједничким снагама и уз подршку града Дервента, Центра за социјални рад, Организације "Српска кућа" и дервентских привредника бити довршена изградња породичне куће у Новом насељу, чију градњу је прекинула опака болест и Кристинина смрт.

Потврдила је то за "Независне новине" Маја Поповић, директорица Центра за социјални рад у Дервенти, која има само ријечи хвале за Козарове.

"Ово је функционална породица, за коју смо ми у Центру за социјални рад први пут чули када се мајка Кристина разбољела. Њен супруг Жељо је дошао код нас да подигне документацију и оствари право из социјалне заштите за помоћ и његу другог лица. Они су функционална породица, која живи од свога рада и свог динара, никада нису живјели на рачун система. Убрзо се све у року од два мјесеца издешавало и Кристина је, нажалост, преминула. Психолог који ради на заштити малољетних лица и ја смо се јавили оцу те посјетили породицу у породичној кући гдје тренутно живе. Питали смо га како да помогнемо и да им бар мало олакшамо тугу", прича Поповићева.

Додаје да су се на лицу мјеста увјерили да је ријеч о вриједној и честитој породици, која није тражила никакву врсту помоћи.



"Помоћ око шесторо малишана Жељи пружају пунац и пуница, који су прискочили у помоћ од тренутка када се Кристина разбољела. Дугорочно гледано, највише му је потребна помоћ да заврши изградњу куће у Новом насељу, коју је започео са покојном супругом. Они тренутно бораве у кући, која је око 15 километара удаљена од града, али и од сеоске школе коју дјеца похађају у Календеровцима. Треће дијете ускоро креће у први разред, а ту је, наравно, и потреба за ваннаставним активностима, као и потреба за вртићем јер најмлађе дијете има свега четири мјесеца. Жељо је запослен, дјецу има ко да чува и, како је рекао, пресељење и завршетак градње куће били би највећа олакшица за њихову породицу", објашњава Поповићева.

Додаје да су одмах пристали, иако су изашли ван надлежности јер по дјелатности установе - Центар за социјални рад не рјешава стамбена питања.

"Обавили смо одмах разговор са градоначелником Милорадом Симићем, који је подржао ову идеју и рекао да му само кажемо када, шта, колико и у ком моменту треба да помогне. Такође, ступили смо у контакт и с Организацијом 'Српска кућа', који су се одазвали сарадњи. Дервентски привредници су се у великом броју одазвали овој акцији, посебно јер многи познају Жељу Козарова, који је запослен у једној приватној грађевинској фирми и у слободно вријеме се бави грађевинским радовима. Сви за њега кажу да је вриједан, одговоран и честит човјек. Када сам почела да зовем наше привреднике, тако су се људи радо одазивали акцији и сами се јављају, јер сви препознају њега као човјека који се игром судбине нашао у тешкој животној ситуацији и препознали су потребу да му се помогне", каже Поповићева.
Додаје да су ова дјеца дјеца свих грађана Дервенте, али и будућност Републике Српске.

"Центар за социјални рад као орган старатељства препознао је родитељске капацитете Жеље Козарова. Он је способан и мотивисан да извршава своју родитељску улогу. Кућа у изградњи је јако близу његових пунца и пунице, ту је и вртић, школа, и организација живота и обавеза ће бити лакша овој породици коју је задесила огромна трагедија", казала је Поповићева.

Жељо Козаров у разговору за "Независне новине" каже да је захвалан свим људима доброг срца који су одлучили да на било који начин помогну њему и његовој дјеци и нада се да ће радови око куће ускоро бити завршени.

"Нисам очекивао оволику подршку и хвала свима који су на било који начин помогли, или планирају помоћи. Дјеца су добро колико могу бити, један од синова је недавно имао мању операцију, али опоравља се. Мајка моје супруге ми пуно помаже око дјеце, велика ми је подршка од тренутка када се супруга разбољела и сада кад је више нема међу нама. Она је са дјецом док ја радим, а сваки слободан тренутак гледам да проведем с њима. Супруга и ја смо заједно градили нову кућу, али како се она разбољела морали смо стати јер је, нажалост, смрт била јача од ње", казао је Козаров.

Маја Поповић поручује да сви који желе помоћи изградњу овог породичног дома то могу учинити уплатама новчаних прилога на жиро рачун 5722260000574084 отворен у Микрофин банци на име Жељо Козаров. Такође, могу се обратити и Центру за социјални рад на број телефона 053/311-080.
 
(Независне)