Олујна ноћ срушила рекорде: Регистровано чак 21.500 громова и муња :: Semberija INFO ::

 

Олујна ноћ срушила рекорде: Регистровано чак 21.500 громова и муња


БАЊАЛУКА - У БиХ је касно синоћ дошло до продора хладног ваздуха на презагријано поднебље што је резултовало јаком олујом и грмљавином.

Њемачки сервис за детекцију муња и громова до 23.30 сати на подручју БиХ регистровао је више од 21.500 муња и громова, јављају Новости.

- Многи градови у Поткозарју су остали без уредног електроснабдијевања усљед удара грома или вјетра. У неким мјестима регистрован је лед, а у већини мјеста јак до олујан сјеверац који је донио освјежење од врућина. Обарао је дрвеће у Бањалуци, Дубици, Приједору, Новом Граду, на Козари - навели су.

Олује су јуче у послијеподневним сатима забиљежене у сјеверној Италији и Аустрији, а затим су се спустиле преко Словеније и Хрватске до Босне и Херцеговине.

Након јаког невремена у Бањалуци, све се проширило и на друге градове од Бугојна, Травника, Зенице па до Сарајева гдје је око поноћи почела грмљавина и киша.

Невријеме направило проблеме
Материјална штета забиљежена је у више градова широм земље. Оборена стабла на улицама у великом броју градова могу се видјети јутрос, али већа материјална штета није пријављена. У више дијелова града Бањалучани су остали без струје, а у појединим насељима падао је и лед.

- Надлежне службе су на терену од раних јутарњих часова и уклањају стабла оштећена усљед јаког олујног невремена које је током протекле ноћи погодило Бањалуку - речено је Срни у градском Одјељењу за комуналне послове.

Екипе интервенишу у Парку Младен Стојановић, Улици Симе Шолаје, на дјечијем игралишту у Новој вароши, те код Медицинске електронике.

Упоредо су екипе додатно ангажоване на чишћењу града с обзиром на јак вјетар који је разнио отпад, а на неким локацијама преврнуо је и контејнере.

У Мостару су оборена стабла, али већа штета није пријављена. Такође, ни у Сарајеву нема већих штета. У Травнику се посљедице невремена виде у томе што је вјетар чупао стабла па су се тако многа нашла на путу.

На подручју Зенице није било пријављених штета због невремена, али је током ноћи накратко нестајало струје у цијелом граду због удара грома.

Снажно невријеме погодило је и Горњи Вакуф, гдје је у кратком року пала изузетно велика количина кише. Током ноћи због невремена на бројним локалитетима саобраћало се отежано, а долазило је и до прекида у саобраћају. Јутрос су све саобраћајнице проходне, а услови за вожњу повољни, преноси Н1.

Какво нас вријеме очекује данас
Већи дио дана ће преовладавати претежно сунчано и вруће. Уз јачи развој облачности од послијеподневних сати и током ноћи на четвртак локални пљускови праћени грмљавином су могући у сјеверним, централним и источним подручјима БиХ.

Могући су обилнији пљускови и локална појава града. Вјетар слаб до умјерене јачине већином југозападног смјера. У сјеверним подручјима вјетар сјеверног и сјевероисточног смјера.

Најнижа јутарња температура ваздуга већином између 16 и 21 степен, на југу до 26 степени Целзијусових. Највиша дневна температура ваздуха углавном између 33 и 38 степени, на југу до 41 степен.

У Сарајеву се очекује претежно сунчано вријеме, а више облачности у послијеподневним сатима. Најнижа јутарња температура ваздуха око 19 степени, а највиша дневна око 35  степени Целзијусових.


Глас Српске