Не дирајте ове ствари у кући док траје олуја :: Semberija INFO ::

 

Не дирајте ове ствари у кући док траје олуја


Ниједно мјесто вани није сигурно за вријеме суперћелијске олује. Међутим, и кад сте у кући и пратите развој ситуације кроз прозор, неке ствари не бисте смјели радити.

За почетак, не бисте требали кроз прозор гледати како бјесни олуја. Треба се држати подаље од прозора, врата, терасе.

Не треба радити ништа што подразумијева директан контакт са струјом или водом, а амерички ЦДЦ сложио је цијели попис ствари које треба избјегавати у случајевима екстремним временских прилика као што је суперћелијска олуја.

Избјегавајте воду

Немојте се купати, туширати, прати суђе или имати било какав други контакт с водом док вани сијева. Није немогуће да електрични избоји прођу кроз водоводне инсталације зграде. Ризик од удара муње кроз водовод мањи је ако су цијеви пластичне, али најбоље је избјегавати сваки контакт с водоводом и текућом водом током олује како бисте смањили ризик од удара.

Не дирајте електронску опрему

Немојте користити ништа што је прикључено на електричну утичницу – укључујући рачунала, лаптопе, стројеве за прање и сушење рубља, штедњак, усисивач… Муња може ‘путовати’ кроз електричне суставе, суставе за радио и ТВ пријем, било какве металне жице или шипке.

Избјегавајте прозоре, врата, терасе и бетон

Држите се даље од прозора и врата и клоните се терасе. Немојте лежати на бетонским подовима и не наслањајте се на бетонске зидове тијеком олује. Муња може проћи чак и кроз металне жице или шипке у бетонским зидовима или подовима.

Не користите телефоне с каблом

Телефони с каблом нису сигурни за кориштење током олуја. С друге стране, сигурно је користити бежичне или мобилне телефоне.

Избјегавајте ове ствари

Ако сте у затвореном простору, осигурајте све објекте који би могли одлетјети због јаког вјетра и обилне кише и изазвати материјалну штету или озљеде. Осигурајте прозоре и вањска врата и затворите сва унутрашња врата. Избјегавајте контакт с кухињским и купаонским славинама, радијаторима и другим металним проводницима, будући да су добро проводници електричне енергије, пише Нова.рс.

Ако сте на отвореном, одмакните се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имајте у виду да је сигурно растојање једнако висини структуре. Избјегавајте високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Покушајте заклон пронаћи у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће – сједите на земљу. Избјегавајте стајање у близини зграда и аутомобила у које не можете ући као у заклон.

Ако сте у шуми, заштите се испод града ниског дрвећа. Никада немојте стајати испод високих стабала на отвореном простору. Избјегавајте границу између шуме и отвореног простора, радије уђите у шуму. Избјегавајте отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна мјеста.

Не прелазите преко воде, не пливајте.

Немојте држати кишобран или друге металне предмете у рукама (штапове за пецање, штапове за голф и слично). Избјегавајте бити у близини металних објеката, бицикала, опреме за кампирање…

Немојте стајати усправно. Чучните или се барем сагните, не додирујући земљу рукама. Ако сте у групи, нека између вас буде барем пет метара размака.

Ако се нађете у аутомобилу, зауставите аутомобил поред пута, даље од електроводова и стабала која би могла пасти на аутомобил. Останите у аутомобилу и упалите позицијска свјетла док не прође олуја. Затворите прозоре и не додирујте металне предмете у аутомобилу. Избјегавајте поплављене путеве.


Глас Српске