"Бањалучка ласта" полетила са Градског моста :: Semberija INFO ::

 

"Бањалучка ласта" полетила са Градског моста


БАЊАЛУКА – Скоковима са бањалучког Градског моста, једним од заштитних знакова „Љета на Врбасу, настављена je данас ова традиционална манифестација.

Комисија ће бирати најљепшу „бањалучку ласту“, а очекује се да ће скокове извести око двадесет младића из цијелог региона.

„Скакачи који су учествовали у овој манифестацији скачу већ 15 година, не само у Бањалуци, већ и у Коњицу, Ужицама, Вишеграду, Мостару, Крагујевцу и многим другим локацијама“, објаснили су из Туристичке организације Бањалука и додали да је 20 скакача већ уобичајен број, јер сваке године скаче од 20 до 25 скакача.

Овим традиционалним скоковима са Градског моста присуствовали су и градоначелник Драшко Станивуковић, те Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Скакање је као и сваке године, такмичарског карактера, те комисија (пет судија) оцјењује скокове, а скаче се у двије серије. 

У првој серији скачу сви, а онда комисија  бира 10 најбољих скокова. Након тога одабрани скакачи скачу у Врбас у другој серији, када се бирају три најбоља, односно најљепша скока.

Подсјећамо да се манифестација „Љето на Врбасу“ ове године одржава 70. пут, а трајаће до 30. јула и биће обогаћена спортским, музичким, адреналинским и културно-забавним активностима.

Богат програм „Љета на Врбасу“ траје од 13. јула, а комплетан програм манифестације, која је дио програма овогодишњег „Бањалучког љета“, можете погледати на страници Градске управе и ЈУ Туристичке организације Бањалука.

Скокове са бањалучког Градског моста изводе добро увјежбани скакачи јер је бањалучка ласта захтјева и тражи одређену технику са испруженим рукама и увијеним тијелом.

Овај скок је специфичан јер руке иду изнад главе за разлику од мостарске и ужичке ласте код којих руке иду иза тијела. Једина скаконица гдје се може извести бањалучка или врбаска ласта је Градски мост у Бањалуци. Висина моста и дубина Врбаса условили су одраз, лет и улаз у воду у односу на друге скокове.

Манифестацију на ријеци Врбас први пут су организовали чланови Клуба академичара Бањалука још 1953. године под називом „Карневал на Врбасу“.

Крајем седамдесетих година манифестација мијења име у „Сусрети на Врбасу“, а од 1996. добија данашње име.


Глас Српске