Како можете наплатити штету ако вам падне дрво на аутомобил :: Semberija INFO ::

 

Како можете наплатити штету ако вам падне дрво на аутомобил



БАЊАЛУКА - Олујно невријеме које је погодило Бањалуку и многе градове у Српској изазвало је многобројне проблеме и штету. Настрадали су куће, зграде, јавна инфраструктура, пољопривредни усјеви, пластеници, али и аутомобили.

У случају да је на ваш аутомобил пала грана или се срушило дрво, штету би требало да намири осигуравајуће друштво, али само у случају да имате каско осигурање, потврдио је за "Независне новине" Бојан Поповић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС.

"Они који нису урадили осигуравајуће покриће треба да се обрате оним предузећима која су по градовима задужена за одржавање зеленила или стабала и да од њих затраже накнаду штете", казао је Поповић, али и напоменуо да ти процеси могу да трају годинама.

Није нека уобичајена судска пракса да се то рјешава у неком кратком периоду.
"Међутим, постоји опција да се штета пријави предузећима која су задужена за одржавање зелених површина и засада. Оно што је брз и сигуран начин да се оваква врста штете наплати је каско осигурање. Из године у годину биљежи се раст каско осигурања у појединачним случајевима, тако да су возила већином покривена овом врстом осигурања и заштићена од елементарних непогода", сматра Поповић.

Додаје да лица која имају каско осигурање на исплату штете чекају највише до 15 дана.
"У принципу, одштетни захтјеви се брзо рјешавају. Оно што траже сва осигуравајућа друштва је доказ да се несрећа десила, било да је у виду полицијског записника или службене забиљешке, мање је битно", објашњава Поповић.
Како истиче, било је случајева када су лица успјешно наплатила штету од предузећа задужених за одржавање зеленила у градовима или општинама, али су се судски процеси водили по неколико година.

"На крају су људи добијали одштету, али их већина одустане јер не буде штета толика колико би морали платити адвоката и судске трошкове који из те тужбе произађу", закључио је Поповић.

Никола Ћопић, инжењер за безбједност саобраћаја и члан Координационе групе за безбједност саобраћаја РС, истакао је за "Независне новине" да, када дође до незгоде узроковане невременом, важи исто правило као и за све друге незгоде.
"Прво што би оштећени требало да ураде јесте да позову МУП РС како би увиђајна екипа изашла на терен и направила записник о увиђају саобраћајне незгоде и констатовала оштећења која су настала на возилу. Након тога потребно је да се обрате осигуравајућим друштвима за даљу процедуру", казао је Ћопић.

Истиче да је јако незахвална ситуација за све возаче који немају своје гараже, у смислу заштите аутомобила од разних врста непогода.
"Уколико су возачи, односно власници аутомобила у могућности, најбоља заштита је каско осигурање. Тренутно је то једини начин да се возило заштити од оваквих појава, али и свих других неповољних саобраћајних ситуација. Јако мало је људи који имају своје гараже, углавном су то паркинзи на отвореном, што је незгодно, не само због временских непогода, већ и свакодневних оштећења на возилима која су настала због несавјесног понашања на јавним паркинзима", истиче Ћопић.

Из бањалучке Градске управе поручују да грађани чији су аутомобили оштећени, а та штета је настала усљед пада стабла или одламања гране са стабла јавног зеленила због невремена, могу се обратити Одјељењу за комуналне послове ради постизања споразума о вансудском поравнању.
"Уназад двије до три године, годишње је било мање од десет захтјева за накнаду штете настале усљед пада стабла или одламања гране са стабла јавног зеленила који су добили и судски епилог", казали су из Градске управе и додали да након посљедњег невремена ресорна одјељења нису запримила ниједан захтјев за накнаду штете.


Независне новине