Бошњаци пролонгирају удар на слободу говора у Српској :: Semberija INFO ::

 

Бошњаци пролонгирају удар на слободу говора у Српској



БАЊАЛУКА - Клуб бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске највјероватније ће уложити витални национални интерес на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика РС, а којим се криминализује клевета у Републици Српској.

Потврда те одлуке требало би да буде позната у петак, 28. јула, када истиче рок од седам дана који су клубови у Вијећу народа РС добили да се изјасне да ли наведени закон вријеђа витални национални интерес народа који представљају.

Прије него што та одлука/е буде донесена, биће одржане сједнице свих клубова у Вијећу народа РС, а делегати су 21. јула добили материјале са посљедње сједнице Народне скупштине РС, међу којима је и спорни закон.

"Нама је рок до петка, 28. јула, да дамо мишљење, а онда и клубови да донесемо одлуку да ли ћемо покретати витални национални интерес или не. Уколико се покрене витални национални интерес, онда се одржава колегијум Вијећа народа, па онда заказује сједница Вијећа народа РС. Претпостављам, како сада ствари стоје, да ће Клуб Бошњака поднијети захтјев за покретање виталног националног интереса. Дакле, у овом моменту нема ништа од ступања закона на снагу. Ићи ће се на Вијеће, па на заједничку комисију, па тек онда на Уставни суд ентитета РС", казао је Алија Табаковић, предсједник Клуба бошњачког народа у Вијећу народа РС.

За покретање вета, подсјетимо, потребна је сагласност већине у Клубу делегата. Пошто Клуб Срба, Бошњака и Хрвата броји по осам чланова, пет делегата из једног од тих клубова мора гласати за витални национални интерес.

Пратећи ситуацију Клуб бошњачког народа има тачно пет руку спремних да гласа за вето. То су Алија Табаковић, Армин Хамзић, Смаил Мешић, Адил Османовић и Џевад Махмутовић. С обзиром на чињеницу да је СНСД као предводник владајуће већине у Српској гласао за криминализацију клевете, тешко је очекивати да ће три делегата у Клубу бошњачког народа који долазе из те странке (Сребренка Голић, Аида Прешић и Игор Бошњак) гласати против својих партијских колега.

Ако би Клуб бошњачког народа у Вијећу народа РС уложио вето, био би заказан Колегијум Вијећа народа РС, а потом и сједница тог тијела. Пошто је тешко очекивати да ће Вијеће изгласати повреду виталног националног интереса, све се сели у Уставни суд РС који ће расправљати о вету. И у тој ситуацији тешко је очекивати да ће та правосудна институција одбацити закон који је усвојила Народна скупштина РС, а ако се то не деси неће бити више препрека да спорни документ оде на потпис код предсједника Републике Српске.

Додиков потпис омогућиће да закон који клевету проглашава кривичним дјелом ступи на снагу осми дан након објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Љубиша Крунић, делегат у Клубу српског народа у Вијећу народа РС, сматра да је вето који ће уложити Бошњаци оправдан јер се ради о закону који је веома опасан.

У разговору за "Независне новине" Крунић је истакао да опозиција нема довољно делегата у српском клубу и да због тога, нажалост, не може да покрете вето.

"Нас је само троје, по један делегат ПДП-а, СДС-а и Покрета 'За правду и ред'. На сједници Клуба ја ћу бити против закона, који је ван памети", поручио је Крунић.

Оно што је из свега јасно јесте да ће евентуални вето на криминализацију клевете, нажалост, само накратко пролонгирати њено ступање на снагу.

Једини који може стопирати комплетну ствар јесте предсједник РС Милорад Додик, чијим се твитом и родила идеја о поновном враћању клевете као кривичног дјела.


Независне новине