Пала цијена пелета, али и потражња :: Semberija INFO ::

 

Пала цијена пелета, али и потражња



БАЊАЛУКА - Иако је пракса да већина грађана током љета припреми огрев за хладније дане, ове године је ситуација нешто другачија, што потврђују трговци пелета, који истичу да га упркос нижој цијени ријетки наручују, а потражњом нису задовољни ни они који продају дрва.

Продавци кажу да цијене пелета и дрва зависе од врсте, квалитета и тога да ли је урачунат превоз.
У дрвној индустрији “Караћ” из Лакташа за “Глас Српске” кажу да је цијена пелета ове године 500 КМ по тони, а у мају прошле године је била 595 КМ.
- Цијене, али и сама потражња, је мања у односу на прошлу годину, вјероватно јер грађани имају залихе - рекли су у овој фирми.

Менаџер продаје “Фагус групе” из Бањалуке Бранко Малијевић каже да су они базирани на извоз у ЕУ.
- Највише извозимо у Аустрију, Њемачку, Италију и Словенију. У односу на прошлу годину цијене су знатно отишле ка доље па је тона пелета сада око 250 евра, али је пала и сама потражња - рекао је Малијевић и додао да на домаћем тржишту продају мале количине.

Цијене дрва остале су углавном на прошлогодишњем нивоу, а продавци кажу да их ових дана зову тек ријетки купци, што није био протеклих година.
Божидар Лазић из Модриче који продаје букву и граб за “Глас” каже да је цијена по метру 100 марака те истиче да нема велике потражње.
- Цијене су остале исте као и лани, али грађани слабо купују. Мислим да продаја ове године неће ни кренути, јер је доста људи прешло да се грије на друге енергенте - рекао је Лазић.

Трговац букве и храста из Источног Сарајева каже да је потражња лоша те истиче да је цијена 140 КМ по метру кубном.
- Цијене су мало ниже у односу на прошлу годину, али је и купаца мање него лани. Ситуација је таква због тога што су многи прешли да се грију на струју - казао је он.

Са друге стране Борислав Перић из Мркоњић Града каже да се грађани већ увелико припремају за зиму.
- Обично купују по десет метара дрва, што изађе око 1.200 марака са превозом - рекао је Перић.

Заштитници права потрошача кажу да је слабија потражња посљедица платежне моћи грађана.
- Платежна моћ је толико пала да многи грађани гледају да огрев купују на рате и чекају одређене субвенције. Разлога је много што је мања потражња, а главни је тај што нема новца - рекла је директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Додала је да су цијене пелета прошле године биле превисоке.
- Надуване цијене пелета које су биле у ранијем периоду су коначно пале. Сви су хтјели да извозе, а не да продају на домаћем тржишту па је то узело данак и морали су да се прилагоде условима који владају на тржишту. Цијена пелета може да буде знатно нижа, да би и наши грађани могли да се снабдију, а вишак нека иде у извоз - казала је Марићева.

Пензионерка Драгица Бабић из Бањалуке каже да јој је сваке године све теже да набави огрев.
- Сви знамо каква су примања пензионера, али зими се морамо гријати. Дрва су нам неопходна, али не знам како ћу обезбиједити новац за основне потребе, лијекове и огрев - рекла је она.

Угаљ

У огласима на интернету видљиво је да цијена угља варира. Тону продају од 180 до 240 КМ, у зависности од врсте угља и тога да ли је урачунат превоз.


Глас Српске